MKB-Nederland

MKB Nieuws, bericht

12-04-2002
Kabinetsstandpunt houdt Nederland nog jaren in greep WAO

MKB-Nederland is zeer teleurgesteld over de besluitvorming van het Kabinet m.b.t. het SER-advies over de WAO. Het selectief winkelen van het Kabinet in het SER-advies bevestigt het vermoeden van MKB-Nederland dat er op dit punt met het huidige Kabinet geen zaken zijn te doen. Dit stelt MKB-Nederland in reactie op het Kabinetsbesluit over het terugdringen van de WAO.

Verkeerde aannames als het gaat om factoren die de instroom in de WAO veroorzaken, gebrek aan durf door besluitvorming door te schuiven en het veronachtzamen van het ontstane draagvlak voor de WAO-aanpak, kenmerken dit Kabinetsbesluit. Het Kabinet stelt op essentiële onderdelen -afschaffing van Pemba en verhoging van de uitkeringen- de besluitvorming uit. Daarmee gaat het Kabinet voorbij aan het afgewogen en samenhangende advies dat de SER in een lang en moeizaam traject tot stand heeft gebracht. MKB-Nederland betreurt het tevens dat het Kabinet op belangrijke punten, zoals de loonaanvullingsregeling, kiest voor publieke in plaats van private uitvoering. In het SER-advies is daarnaast benadrukt dat het om een integraal pakket aan voorstellen en maatregelen gaat, waarin niet selectief kan worden geshopt. MKB-Nederland erkent dat de politiek eindverantwoordelijk is, maar dat de SER gevraagd en allesbehalve vrijblijvend advies heeft uitgebracht. Het Kabinetsstand-punt beziend, lijkt het erop dat de WAO-problematiek Nederland nog jaren in de greep zal houden.

Ondanks de enigszins verzachtende mogelijke verkorting van Pemba, vindt MKB-Nederland het onbegrijpelijk dat het Kabinet de Pemba-boete handhaaft en daarmee te kennen geeft veel te weinig gevoel te hebben voor de uitwerking op kleine en middelgrote bedrijven. Zeker in die gevallen waar de werkgever niets te verwijten valt, komt deze boodschap keihard en werkgeversonvriendelijk over. De Pemba handhaven in combinatie met twee jaar loondoorbetaling is onacceptabel voor MKB-Nederland.

Informatie: drs. A. van Delft