CDA TWEEDE KAMERFRACTIE

Reactie CDA op WAO-gedachten kabinet

WAO-woordvoerder Cees van der Knaap: Na acht jaar paars komt het kabinet enkele weken voor de verkiezingen met een notitie over de WAO. Te laat om nog knopen door te hakken. Het kabinet heeft op de valreep een aantal mogelijke oplossingen voor dit grote maatschappelijke en economische probleem geformuleerd. Tot daden zal het niet leiden, omdat de tijd te kort is. Maar ook omdat het de grote vraag is hoe en of PvdA en VVD in de Kamer het zullen onderschrijven. Waarschijnlijk zullen blijven vastzitten in de patstelling waardoor acht jaar lang niets aan de WAO gedaan is.
Melkert heeft in ieder geval Buitenhof gezegd dat het SER-advies onverkort overgenomen moet worden. Dat heeft het kabinet niet gedaan. De voorstellen die de PvdA in haar verkiezingsprogramma doet, laten de groei van het aantal arbeidsongeschikten op z.n beloop. Een enorm risico. Binnen afzienbare tijd zijn er dan 1 miljoen arbeidsongeschikten.
Het CDA heeft al enkele jaren geleden voorstellen gedaan: Om de toegang tot de WAO veilig te stellen voor degenen die echt onomkeerbaar arbeidsongeschikt zijn. Mensen die kunnen genezen, willen we duidelijkheid verschaffen: alles op alles zetten om weer te herstellen samen met de werkgever en de bedrijfsarts. Deze lijn zit nu ook in het kabinetsstandpunt, mede doordat nu gekozen is voor een wettelijke verzekering voor gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers. Voor wat betreft de verhoging van de uitkeringen: dat is wel het doel waar ook het CDA na streeft, maar is de realiteit dat dat pas kan nadat de instroom is beperkt. De PEMBA is iets waar het CDA indertijd al tegen was en wat in relatie moet worden gezien tot de verlenging van de ziektewetperiode. Wie de voorstellen van het kabinet van vandaag vergelijkt met de overeenstemming tussen CDA en VVD in 1999 moet constateren dat op D66 en de PvdA een zware verantwoordelijkheid rust voor de tijd die verloren is gegaan om iets aan het probleem te doen.

Voor verder informatie: Jack de Vries, voorlichter, tel. 06-53714623 Het CDA is na acht jaar wachten echter niet onder de indruk van de zogenaamde daadkracht van het kabinet.

12 apr 02 21:46