Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Thema-avonden ledenbehoud en ledenwerving

Voor alle schaakverenigingen is het behouden van de leden die ze hebben en het werven van nieuwe leden van levensbelang. Het ledenaantal van veel schaakclubs (en ook van andere verenigingen) staat de laatste jaren onder druk. Daarom is het voor de clubs meer dan ooit zaak zich actief met ledenbehoud en ledenwerving bezig te houden. Om de clubs hierbij te helpen organiseert de SBO twee avonden over dit thema. Op de eerste avond staat ledenbehoud centraal: hoe maken we de schaakclub voor onze leden zo aantrekkelijk mogelijk (invulling clubavond, competitieopzet, accommodatie, sfeer etc.). Het onderwerp van de tweede avond is ledenwerving: hoe krijgen we nieuwe mensen op de club en hoe houden we ze vast (publiciteit, ledenwerfactiviteiten, training etc.). Wij denken dat deze avonden voor elke club zeer interessant zullen zijn:

* De problematiek wordt door de verenigingsconsulent helder gemaakt.
* De deelnemers wisselen elkaars ervaringen en ideeën uit.
* Er kunnen contacten tussen verenigingen met dezelfde problemen of ideeën voor activiteiten gelegd worden.

* De consulent zal aandacht besteden aan succesvolle (en minder succesvolle) ervaringen elders.

* U krijgt inzicht in de mogelijkheden en onmogelijkheden van SBO en KNSB in ondersteuning en follow-up-activiteiten.

Organisatie: SBO in samenwerking met de KNSB-verenigingsconsulent Willy Hendriks.
Waar: Hervormd Centrum, Prinses Julianastraat 8, Ommen. Voor wie: Voor iedereen (ook buiten de SBO) die binnen een schaakclub actief is als medewerker, bestuurslid of anderzins. Ook iedereen die deze problematiek als betrokken clubschaker aanspreekt is van harte welkom.
Kosten: Deelname en koffie is gratis. Vraag bij je vereniging of zij de reiskosten vergoeden.
Wanneer: Woensdag 17 april 2002 (nadruk op ledenbehoud), woensdag 24 april 2002 (nadruk op ledenwerving), aanvang beide avonden: 19:30 uur.

Opgeven bij: Rein Lingeman (secr. SBO), reling@worldonline.nl, 0548 620376.

---