SP

Onsociaal of asociaal WAO-plan?

SP wil hoofdlijnendebat over WAO-voorstel voor verkiezingen

'Kok noemde onlangs de WAO-plannen van Fortuyn onsociaal. En terecht. Maar zo'n kwalificatie schept wel verwachtingen. Het WAO-plan dat zijn kabinet nu op de valreep van Paars II nog presenteert is echter net zo hard onsociaal. Sterker nog: ik vond het SER-plan al onsociaal, en dan is dit voorstel ronduit asociaal!' aldus Tweede-Kamerlid Jan de Wit.

De Wit wil daarom nog voor het verkiezingsreces een hoofdlijnendebat over dit heikele onderwerp: 'Deze voorstellen zijn zó ingrijpend, dat de kiezers gewoon recht hebben om nog voor 15 mei te weten waar de verschillende partijen staan. Anders wordt er in de kabinetsformatie straks een verschrikkelijk voorstel volkomen dichtgetimmerd en staat oppositie buitenspel. En dat geldt dan dubbel voor de maatschappelijke- en belangenorganisaties. De kiezers hebben dan het nakijken.' Hij zal dit dinsdag direct in de Tweede Kamer voorstellen.

Volgens de SP gaan meer dan de helft van de toekomstige arbeidsongeschikten er als gevolg van het SER-advies fors op achteruit. Het kabinetsstandpunt schrapt ook nog eens de paar kleine pluspuntjes uit dat akkoord: de verhoging van de uitkering voor duurzaam, volledige arbeidsongeschikten gaat niet door, gedeeltelijke arbeidsongeschikten krijgen tóch te maken met een partnertoets en de Pemba blijft gehandhaafd. Alle drie verslechteringen op het SER-akkoord. 'Op deze manier wordt echt niemand er beter van en is bijna iedere volgende arbeidsongeschikte het slachtoffer,' aldus De Wit.

Noot voor de pers (