AutoRai

12-4-2002

Peugeot 307 Gezinsauto van het Jaar 2002

De Peugeot 307 is verkozen tot Gezinsauto van het Jaar 2002. Voor de vijfde achtereenvolgende keer konden geïnteresseerde consumenten stemmen op de gezinsauto die in hun ogen het beste voldoet aan de eisen van gezinnen met kinderen.

Uit de negen autos die in 2001 nieuw op de markt verschenen en voldoen aan de reglementen van de verkiezing, heeft de jury in december een selectie gemaakt. De nominaties waren gegroepeerd in drie clusters: compacte MPVs, hatchbacks en grote stationwagens. Belangrijk nieuws was ook dat de botsproeven meewogen in de beoordeling. Zowel de 307 als de Citroën C5 haalden in de EuroNCAP een score van vier sterren, voor beide een zeer goed resultaat in hun klasse.

Vervolgens konden lezers van de organiserende bladen van Sanoma Uitgevers Ouders van Nu, Kinderen en Groter Groeien, alsmede van de ANWB-uitgave Kampioen hun stem uitbrengen. Ook via een speciale internetsite en op de Negen Maanden Beurs in de Amsterdamse RAI was gelegenheid een keus te maken. In totaal hebben meer dan zesentwintigduizend personen hun stem uitgebracht, een nieuw record voor de verkiezing van de Gezinsauto van het Jaar.

Spannende strijd
De Peugeot 307, eerder dit jaar al gekozen tot Auto van het Jaar 2002, kwam met 38 procent van de stemmen als beste uit de bus en liet de Citroën C5 Break met 35 procent en de Hyundai Matrix met 25 procent nipt achter zich. De 307 is een waardige opvolger van de Nissan Almera Tino, de Gezinsauto van het Jaar 2001. Eerdere winnaars waren de Citroën Xsara Picasso (2000), Ford Focus Wagon (1999) en de Daewoo Nubira Stationwagon (1998).

De Peugeot 307 is door de jury met name genomineerd vanwege zijn kindvriendelijkheid, de goede rijeigenschappen, de opvallend grote interieurruimte en de Isofix-bevestigingspunten voor kinderzitjes. De hogere instap wordt als zeer prettig ervaren omdat het gemakkelijk is om de kinderen uit de auto te tillen. De vakjury bestaat uit twee ervaren testrijders van de ANWB, Fred Hak en Harm Jan Buruma, de hoofdredacteuren van de organiserende bladen Karen Kroonstuiver (Ouders van Nu), Margot Veerman (Kinderen) en Yolande de Best (Groter Groeien). Onafhankelijk juryvoorzitter is Gert Enklaar (MóbileRooderkerk).