Dienstenbond CNV

CAO Nieuws

Afsluitend overleg CAO Accounting Plaza

Na het afwijzen van het principeakkoord CAO Accounting Plaza op 13 februari jl. door de gezamenlijke ledenvergadering, is het even stil geweest. Wij hebben de werkgever geïnformeerd over het grootste struikelpunt dat leidde tot afwijzing, de ziektekostenregeling.

Vervolgens is ruim de tijd genomen van werkgeverszijde om de nu ontstane situatie te beoordelen. Uiteindelijk zijn partijen op 3 april jongstleden weer bijeen geweest, waarbij uw werkgever een aanpassing heeft voorgesteld.

Accounting Plaza was er van overtuigd een evenwichtig arbeidsvoorwaardenpakket geboden te hebben. Door de afwijzing van de vakbondsleden is nu op het punt van de ziektekosten volgens werkgever een lastig punt ontstaan. De directie stel dan ook het volgende voor:
* Particuliere ziektekostenverzekering en bijdrage in premie
De medewerker die wegens overschrijding van de loongrens niet ingevolge de Ziekenfondswet is verzekerd en deelneemt aan de door de werkgever gesloten collectieve ziektekostenverzekering, ontvangt van de werkgever een tegemoetkoming in de premie. De medewerker kan kiezen uit drie verzekeringspakketten. De tegemoetkoming is gelijk aan 50% van de premie van de medewerker en zijn meeverzekerde gezinsleden van het middelste verzekeringspakket en een eigen risico van 0 Euro, inclusief de wettelijke bijdragen MOOZ/WTZ.

De medewerker die niet deelneemt aan de collectieve ziektekostenverzekering, ontvangt géén tegemoetkoming. Voor medewerkers in dienst vóór 31 december 2001 en particulier verzekerd per 1 januari 2002 geldt de hieronder opgenomen regeling.

Voor VUT-ters en gepensioneerden vindt géén bijdrage plaats en vindt verrekening van de premie plaats van hun uitkering.

De medewerker, die als gevolg van de samenstelling van inkomensbestanddelen zich particulier dient te verzekeren kan dit via de collectieve verzekering doen mits de werkgever tenminste 75% van de ziekenfondspremie moet bijdragen over het inkomen.
* Overgangsmaatregelen tegemoetkoming premie ziektekostenverzekering
Medewerkers in dienst voor 31 december 2001 die per januari 2002 deelnemen aan de door de werkgever gesloten collectieve ziektekosten verzekering ontvangen in 2002 Euro 135,-- bruto per periode als tegemoetkoming in de premie. Dit bedrag wordt jaarlijks per 1 januari aangepast. Deze aanpassing is gelijk aan de aanpassing van het uursalaris in het voorafgaand jaar.

Als compensatie wenst de directie de in het totale pakket overeengekomen verhoging van de werkgeversbijdrage van de spaarloonregeling te schrappen. Deze verhoging stuit overigens ook op problemen bij het Ahold Pensioen Fonds.

Dit geheel betreft een uiterst voorstel van werkgeverszijde.Voor werknemers die al in dienst en gebruikmakend van de oude regeling is derhalve bovenstaande garantie van toepassing. Hiermee is de rek er verder geheel uit. Wij leggen dit nu aan u ter finale beoordeling voor. Leden kunnen reageren door het aan hen verstuurde reactieformulier te retourneren

Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met uw bestuurder Richard Leloux. Telefoon: (023) 565 10 52. Email: r.leloux@cnvdibo.nl.

Hoofddorp, 12 april 2002.