Katholieke Universiteit Nijmegen

Tweede lustrum uitreiking Van Melsen Prijs
Scholierenprijs voor het beste profielwerkstuk
Vrijdag 12 april reikt de Katholieke Universiteit van Nijmegen voor de tiende maal de Van Melsen Prijs uit. De KU Nijmegen stimuleert met deze prijs experimenteel natuurwetenschappelijk onderzoek van leerlingen in 5 HAVO en 6 VWO. Uit tien genomineerde onderzoeken kiest een vakjury, bestaande uit drie hoogleraren van de KUN, een eerste, tweede en derde prijs. Daarnaast kan het publiek zijn eigen favoriet kiezen.

Een aantal winnaars zal worden gevraagd de Katholieke Universiteit Nijmegen te vertegenwoordigen op International Conference for Young Scientists (ICYS). De ICYS is dit jaar van 20 t/m 27 april in Georgië. In het verleden zijn door winnaars van de Van Melsen Prijs op deze internationale wedstrijd zeer goede resultaten behaald.

Scholen uit het hele land kunnen een profielwerkstuk opsturen over onderwerpen uit de biologie, scheikunde en natuurkunde om in aanmerking te komen voor de Van Melsenprijs. Voorafgaand aan de prijsuitreiking zal prof. dr. J.M.E. Kuijpers een lezing verzorgen over de werking van zwaartekracht op licht en het verschijnsel zwaartekrachtslenzen. Aan het eind van de middag maakt de jury bekend wie de drie geldprijzen van 500, 250 en 125 euro hebben gewonnen. De winnaar van publieksprijs ontvangt een prijs van 125 euro. Aansluitend worden de onderzoeken gepresenteerd in de Collegezalenomloop van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. Belangstellenden zijn van harte welkom om de uitreiking en demonstraties bij te wonen.

The International Conference for Young Scientists (ICYS) De ICYS laat leerlingen ervaren wat het is om wetenschapper te zijn. De leerling presenteert in het Engels zijn of haar profielwerkstuk aan een internationaal gezelschap. Aansluitend verdedigt hij of zij het onderzoek ten overstaan van een jury die soms lastige vragen kan stellen. Daarnaast is er veel ruimte voor internationale contacten en voor culturele en wetenschappelijke uitstapjes.

Prof. dr. A.G.M. van Melsen was van 1945 tot 1975 hoogleraar wetenschapsfilosofie aan de KU Nijmegen. Hij bestudeerde kritisch en onderzoekend de wortels van de 3 natuurwetenschappelijke disciplines. Met de Van Melsen Prijs wil de Nijmeegse Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica kritische en onderzoekende scholieren stimuleren.

Uitreiking Van Melsenprijs, vrijdag 12 april, 13.30-16.30 Plaats: Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica, Toernooiveld 1.
Informatie: Jan Marijnissen, coordinator EXO-steunpunt, tel. (024) 365 28 20, email: marijn@sci.kun.nl
Internet: www.sci.kun.nl/exo-steunpunt
4-4-2002

* terug naar overzicht


* Programma en genomineerden Van Melsenprijs