Agalev (Vlaanderen)


JONG-AGALEV LAAKT GETREUZEL REGERING:

SOCIALE ENERGIEHEFFING MOET GEREALISEERD WORDEN

Actie op vrijdag 12 april, kabinet Reynders

Wetstraat 12, 1000 Brussel

Brussel, woensdag 10 april 2002

Jong-Agalev roept de regering op om dringend werk te maken van de invoering van een sociale energieheffing. Jong-Agalev wenst de regering te wijzen op reeds eerder gedane beloftes met betrekking tot de invoering van deze sociale energieheffing. In het Federaal Plan voor Duurzame Ontwikkeling engageert- volgens onze lezing- de regering zich tot het invoeren van deze sociale energieheffing.

Jong-Agalev betreurt en veroordeelt ten zeerste het getalm en getreuzel van de Belgische overheid om werk te maken van deze heffing. Dit onderwerp mag geen dode letter blijven. Om onze eis tot invoering kracht bij te zetten, zal Jong-Agalev, aanstaande vrijdag 12 april om 15h, een kleine manifestatie houden aan het kabinet van de minister van Financiën, Didier Reynders.

De invoering van de sociale ernergieheffing is onlosmakelijk verbonden met het voeren van een coherent milieubeleid dat blijk geeft van een lange-termijnvisie. De positie van België in de onderste regionen van het internationaal milieuduurzaamheidsrapport toont aan hoe ernstig de situatie is. Jong-Agalev meent dat de tijd rijp is voor concrete actie, voor een echte trendbreuk inzake duurzaam milieubeleid. De inbreng van groene fiscale maatregelen is daarbij een must.

Jong-Agalev beschouwt de invoering van de sociale energieheffing tevens als een aanzet tot een vergroening van de fiscaliteit waarbij de fiscale discriminatie tussen arbeid en energieverspilling wordt weggewerkt. De verlaging van de lasten op arbeid zal de werkgelegenheid ten goede komen en de sociale energieheffing zal de uitstoot van CO2 tegengaan.

Jong-Agalev wenst met haar actie van aanstaande vrijdag de regering, en in het bijzonder de minister van Financiën Didier Reynders, op haar verantwoordelijkheid te wijzen en verzoekt hierbij de Belgische overheid dringend werk te maken van de invoering van de sociale energieheffing.

Met groene groeten,

Ruben Vanhaverbeke, 09/330.07.51

Sara Matthieu, 0472/65.66.08

Jong-Agalev-Woordvoerders.

Jong Agalev Hannelore Haegebaert
Brialmontstraat 23, 1210 Brussel
Tel 02 219 19 19 fax 02 223 10 90
e-mail: jong.agalev@agalev.be
http://www.jong.agalev.be
j