Gemeente Breda

10-04-2002

Schoonmaakactie en afvalestafette in Heuvel

Op vrijdag 12 april wordt in de wijk Heuvel een schoonmaakactie gehouden. Leerlingen van de Brede School De Vlier, scholieren van het Nassaucollege en buurtbewoners gaan in groepjes de wijk grondig opruimen. Aansluitend wordt s middags in het Zaartpark een afvalestafette gehouden. Om 14.45 uur overhandigt wethouder A.J.G. Oomen van Stadsbeheer een educatieve beloning aan de deelnemers.

(foto: Stichting Wijkbelang Heuvel)

Kwaliteit maken we samen
Ruim 60 buurtbewoners, scholieren een leerlingen van de Brede School starten om 10.15 uur met schoonmaken. De schoonmaakactie past goed bij de activiteiten om de kwaliteit van de wijk te verbeteren. Een aantal partners zoals de medewerkers van het Project Stedelijke Vernieuwing Heuvel en de directie Buitenruimte heeft de handen ineengeslagen om de schoonmaakdag te organiseren. Het projectbureau Natuur- en Milieueducatie van de gemeente Breda verzorgt de educatieve aspecten van de dag in de vorm van een afvalestafette.

Binnenshuis en buitenshuis
Op zaterdag 13 april krijgen de omwonenden de gelegenheid om hun grof vuil aan te bieden op het Dr. Struyckenplein. Op die dag worden namelijk de ondergrondse containers in de wijk Heuvel in gebruik genomen. Vooruitlopend op de schoonmaak die mensen in huis gaan houden wordt de omgeving op 12 april flink opgeruimd. De directie Buitenruimte van de dienst Stadsbeheer organiseert vaker schoonmaakacties en stelt ook nu weer mensen en materialen beschikbaar. Het Dr. Struyckenplein, het Zaartpark, het Heuvelpark, het Thorbeckeplein, het braakliggende terrein bij de Kuyperstraat, het Nolensplein, de speelplekken aan de Van Heemskerkstraat en de omgeving van het bejaardenhuis aan de Dirk Hartogstraat worden onder handen genomen. Er wordt zwerfvuil opgeruimd en de stoepen worden geveegd.

Vrijwilligersproject
Leerlingen van het Nassaucollege doen mee aan de schoonmaakactie in Heuvel in het kader van een vrijwilligersproject. Zo gaat een ander deel van de leerlingen van het Nassaucollege die dag naar de natuurtuin Wolfslaar, onderdeel van het Milieu Educatief Centrum (MEC) aan de Wolfslaardreef om daar de handen uit de mouwen te steken. Een derde groep gaat de omgeving van Ulvenhout zwerfvuilvrij maken in samenwerking met leden van de Natuur- en Milieuvereniging Markkant.

Afvalkenner
Om 12.30uur zien al deze plekken er weer uit als om door een ringetje te halen. De scholieren, de kinderen van de basisschool de Vlier en buurtbewoners gaan na een lunch in De Keet aan de Talmastraat naar het Zaartpark. Daar wordt een afvalestafette gehouden. Op een speelse manier wordt het onderwerp afval onder de aandacht gebracht onder andere met blikgooien en blikjes persen. Bovendien wordt hun kennis over afval in diverse quizjes op de proef gesteld. Om 14.45 uur beloont wethouder A.J.G. Oomen de groepen met een toepasselijke prijs.

Breda, 10 april 2002