Verbond van Verzekeraars

Jaarverslag Stichting Verzekeringswetenschap

De Stichting Verzekeringswetenschap heeft onlangs haar jaarverslag - bij wijze van uitzondering over twee verslagjaren, namelijk 1999/2000 en 2000/2001 - uitgebracht. In deze verslagperiode is de stichting onder meer betrokken geweest bij de plannen voor een brede opleiding met meer financiële economie. De bedoeling is dat er een masteropleiding komt met een duur van vijf à zes jaar.

In samenwerking met de Stichting Financial Sciences Foundation i.o. hebben universiteiten in het cursusjaar 2000/2001 gewerkt aan de plannen om een brede opleiding te starten met meer financiële economie en minder actuariaat. Het idee daarachter is dat het bedrijfsleven tegenwoordig behoefte heeft aan meer algemene risicobeheerders dan die van de verzekeringsverplichtingen alleen. De bedoeling is dat er een vijf à zes jaar durende masteropleiding komt, waarvan de eerste twee jaar voltijd en de overige jaren in deeltijd.
De Stichting Verzekeringswetenschap bestaat sinds 1969 en heeft tot doel de verzekeringswetenschap in de meeste ruime zin van het woord te bevorderen en te beoefenen. De stichting doet dit door onder meer een aantal leerstoelen aan in Nederland gevestigde universiteiten in stand te houden. De leervakken verzekeringsrecht, verzekeringseconomie en de opleiding actuariaat worden dan ook gesubsidieerd door de stichting. Daarnaast speelt de stichting een vooraanstaande rol op het gebied van onderzoek. De stichting wordt gefinancierd door het Verbond, de NBVA, de NVA, het Actuarieel Genootschap, de Vereniging voor Verzekeringswetenschap en het NIBE-SVV.

Bondig, april 2002