Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Bewonersbrieven
Baarsjes wordt links-liberaal-confessioneel
Wij willen dat mensen duurzaam wonen in De Baarsjes, zegt de beoogde nieuwe coalitie in haar programakkoord 2002-2006. Wie hier langer woont, voelt zich verantwoordelijker voor buren en straat. Veel mensen verhuizen omdat zij te klein wonen, daarom wil de nieuwe coalitie honderden woningen ruimer maken en er strikt op letten dat de eigenaren hun woningen opknappen.
In de strijd om de ruimte voor wonen, werken, groen, spelen en verkeer blijft het aantal parkeerplaatsen op het huidige niveau, op straat of in parkeergarages. Wat alle politieke partijen met elkaar gemeen hebben wisseling van de wacht of niet - is dat zij aan de slag willen met de plannen om kunstenaars galerie- en atelierruimte aan te bieden.

Op 23 april installeert de nieuwe deelraad het nieuwe Dagelijks Bestuur:

*

Henk van Waveren (PvdA)
stadsdeelvoorzitter, o.a. Wonen, Economische Zaken, Veiligheid
*

Witte Goudriaan (PvdA)
o.a. Stadsdeelwerken, Milieu, Kunst

*

Mirjam Smeels (VVD)
o.a. Financiën en Onderwijs

*

Irene Zijlstra (CDA)
o.a. Welzijn, Werken en Burgerzaken.

Wegen opknappen

Het nieuwe Dagelijks Bestuur vindt dat De Baarsjes veel kan winnen aan verkeers-veiligheid wanneer de wegen, stoepen en fietspaden beter onderhoud krijgen. Hier komt jaarlijks 500.000 euro voor. Tegelijkertijd lopen de inkomsten uit het Stadsdeelfonds terug. Nieuwe uitgaven doet de Baarsjes dus pas wanneer er nieuw geld komt. Zo komen er geen drie brede scholen die zijn uitgebreid met muziek, recreatie, sport of kunst, maar nu eerst één, als pilot. Het stadsdeel begint pas aan ouder-kindcentra en extra Voorscholen als extra geld van buiten komt of als dit via besparingen beschikbaar komt in eigen huis. Voor oudkomers willen de nieuwe stadsdeelwethouders meer Nederlandse taallessen financieren. In de besteding van gemeentegelden voor taallessen aan nieuwkomers ziet het stadsdeel geen heil zolang de verzameling aanbieders diffuus is; De Baarsjes pleit voor één onderwijscentrum.

Veilig blijven, jeugd erkennen

Nu de Baarsjes zich heeft ontworsteld aan verloedering, wil het Dagelijks Bestuur de veiligheid bewaken. Voor alle vijf buurten komen veiligheidsplannen. De politiepost op het Mercatorplein moet blijven, zelf zet het stadsdelen de strikte handhaving van vergunningen in om criminelen te weren, vooral in de horeca en de bouwsector. Blijken de ambulante jongerenteams succesvol, dan krijgen zij uitbreiding. Ook krijgen zij de kans om zelf een jeugdvoorziening te beheren en komt voor hen een nieuw verblijf in speeltuin Plan West. Zelf een budget bestemmen, mogen zij jaarlijks in de Jeugdraad. De leerling van het jaar die genomineerd als scholier met het meeste doorzettings-vermogen krijgt de nieuwe Baarsjesbeurs van vijfduizend euro.

De partijen hebben elkaar gevonden in een programakkoord 2002_2006 . Komende evenementen
Tentoonstelling Reizende Tapijten

Op 18 april van 16.00-18.00 uur in eetcafe De Tulp, Postjeskade 200 in Amsterdam openen wethouders M. Elings en H. Welschen de tentoonstelling Reizende Tapijten. De tentoonstelling duurt tot 22 mei 2002.
De afgelopen wintermaanden hebben 14 vrouwen van 5 verschillende nationaliteiten verschillende Turkse tapijten na-gemozaïekt. Voor meer informatie kunt u bellen met Vrouwen- en meidencentrum Mozaïek telefoon 020 618 96 99.
Meer informatie over evenementen
Verkiezingen stadsdeelraad en gemeenteraad op 6 maart © Stadsdeel De Baarsjes - 12/04/2002