Gemeente Leiden

Aanvraag paspoort duurt vijf werkdagen

Vakantie gepland? Regel nu uw reisdocument
Wie naar het buitenland gaat moet in het bezit zijn van een geldig reisdocument. Voor een groot aantal landen in Europa volstaat een Nederlandse identiteitskaart. Deze is goedkoper dan een paspoort en heeft een handig creditcardformaat.

BESTUURSDIENST - Controleer ruim van tevoren of uw paspoort of identiteitskaart nog geldig is. Tegenwoordig krijgen bewoners een brief als het reisdocument in de komende maanden gaat verlopen.

Nieuwe procedure
Onlangs zijn er nieuwe reisdocumenten ingevoerd en daarbij is ook de procedure veranderd. Het aanvragen van een paspoort of identiteitskaart en het bijschrijven van kinderen duurt nu ongeveer vijf werkdagen. Vanwege de sluiting van Burgerzaken op Koninginnedag duurt de aanvraagverwerking van reisdocumenten in die periode iets langer. Wie voor 30 april zijn reisdocument wil ontvangen, moet het uiterlijk 22 april hebben aangevraagd.

Nieuwste technieken
Voor de aanvraag heeft de gemeente de persoonsgegevens en een pasfoto en handtekening nodig. Deze gegevens worden elektronisch naar de firma Enschedé/SDU in Haarlem gestuurd. Daar wordt het reisdocument gemaakt en vervolgens opgestuurd naar de gemeente, waar u het dan kunt afhalen. Door het gebruik van de nieuwste technieken zijn de reisdocumenten goed beveiligd en beter beschermd tegen fraude.

Kind moet mee
Het bijschrijven van kind(eren) kan alleen in het paspoort. Bij de aanvraag moeten de kinderen mee naar het stadhuis, zodat de identiteit kan worden vastgesteld.
Voor meer informatie of het maken van een afspraak voor het aanvragen van een reisdocument kunt u van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 16.00 uur contact opnemen met het servicepunt Burgerzaken en Belastingen (071-5165500).