CNV BEDRIJVENBOND

CNV Spoorwegen: Meer eigen keuze in nieuwe stations-cao

CNV Spoorwegen zal het vannacht binnengehaalde
onderhandelingsresultaat voor de nieuwe cao Stations positief aan de leden voorleggen. Na zeven moeizame onderhandelingsrondes is volgens vakgroepbestuurder Wyb Kusters 'een cao op tafel gekomen die nieuwe wegen in slaat.' Kusters doelt daarmee op de toegenomen keuzevrijheid van stations-, Tickets en Servicepersoneel bij het verdelen van arbeid- en rusttijden.

De nieuwe cao is het samenvoegsel van de oude stations-cao en de cao voor Tickets- en Servicepersoneel (de NSR-cao). Afgesproken is dat de nieuwe cao de cao NSR qua lonen zal volgen. Tickets- en Servicepersoneel zat al op dat niveau, voor de mensen die onder de oude stations-cao vielen betekent dit een loonverbetering van 1,9 procent tot aan oktober aanstaande. Dan wordt de cao NSR vernieuwd en worden de loonontwikkingen hiervan verder gevolgd.

CNV Spoorwegen heeft met NS verder vier experimenten afgesproken, uit te voeren in de looptijd van deze nieuwe cao, die duurt tot 1 april 2003. Kusters: 'De belangrijkste daarvan is de keuzevrijheid die mensen krijgen in de verdeling van hun arbeids- en rusttijd. Men krijgt beduidend meer invloed op de eigen werkroosters en dat is een zaak die onze bond al heel lang nastreeft.'

De bestaande ouderenregeling is in de nieuwe cao ook aangepast. Waar voorheen werknemers van 60 jaar en ouder per dag een half uur korter mochten werken gaat nu deze regeling nu al in op 58-jarige leeftijd.

Meer inlichtingen:
Wyb Kusters, (cao-onderhandelaar): 06 ? 53 44 65 85

Houten, 12 april 2002

12 apr 02 11:56