ALGEMEEN VERBOND BOUWBEDRIJF

AVBB: Opstelling bonden verbazing- en zorgwekkend

Persbericht

Den Haag, 12 april 2002

AVBB: Opstelling bonden verbazing- en zorgwekkend

De bouwwerkgevers vinden het verbazingwekkend dat de vakbonden zoveel energie steken in het volharden van stakingen met als enige harde punt de reisurenregeling. Een regeling die de werkgevers willen corrigeren op het punt van de onrechtvaardige uitwerking dat uren moeten worden betaald die niet worden gemaakt. Met hun opstelling belemmeren de bonden een spoedige totstandkoming van een CAO voor hun leden, omdat over andere onderwerpen nog niet is gesproken.
Ronduit zorgwekkend zijn de signalen over de methoden die de bonden inzetten om werknemers aan het staken te houden. Om in aanmerking te komen voor een stakingsvergoeding moeten vakbondsleden een overeenkomst sluiten dat zij minimaal meerdere dagen staken. Werkgevers begrijpen dat de druk wordt opgevoerd, maar wijzen wel op de grenzen van het toelaatbare.
Bij het actiecentrum van de werkgevers zijn sinds Pasen 5.000 stakende werknemers gemeld. Voor Pasen bedroeg dat aantal 3.500. Werkgevers moeten het aantal stakers melden om voor een vergoeding in aanmerking te komen.

Ergernis
In toenemende mate ontstaat bij werkgevers ergernis over uitlatingen die suggereren dat de huidige Bouw-CAO slecht zou zijn. In goed en constructief overleg met de vakbonden zijn afgelopen jaren CAO's afgesloten die op veel punten boven die in andere sectoren uitsteken, vinden de werkgevers.

- De laagste loonschaal in de huidige Bouw-CAO ligt 43% boven het wettelijke minimumloon.

- Werknemers in de bouw ontvangen gemiddeld een prestatietoeslag van 16%.

- Behalve het eerste uur wordt loon uitbetaald over reisuren. Daarnaast ontvangen werknemers die met een eigen auto reizen een reiskostenvergoeding.

- Jaarlijks investeert de bouw 180 miljoen Euro aan scholing en opleiding.

- Jonge werknemers wordt een leer-werkgarantie van twee maal twee jaar aangeboden.

- Het ziekteverzuim in de bouw is door gezamenlijke inspanningen van werkgevers en werknemers met een derde gedaald tot onder het landelijke gemiddelde.

- De instroom in de WAO is afgelopen jaren met bijna 40% gedaald, terwijl die in de rest van Nederland met 8% steeg.
- Door geslaagde reïntegratiemaatregelen kon het aantal WAO'ers vanuit de bouw met 22% dalen (rest van Nederland plus 1 procent).
- De bouwsector heeft een eigen instituut voor arbeidsomstandigheden.

- De bouw-CAO kent een uitgebreide kinderopvangregeling.
Voor nadere informatie:
AVBB, afdeling Communicatie, Paul Wouters
telefoon (070) 3286213, privé (079) 3621449, mobiel 06-20302622 zie ook www.avbb.nl dossier CAO

12 apr 02 12:05