Gemeente Amsterdam


---

Amsterdam dekt WAO-risico's van werknemers uit de bijstand

Zie ook

Programma Aanpak Agressie & Geweld Amsterdam

Amsterdam dekt WAO-risico's van werknemers uit de bijstand

De Sociale Dienst Amsterdam en verzekerings-maatschappij Interpolis hebben vanochtend een unieke overeenkomst getekend. Een collectieve verzekering vrijwaart werkgevers voortaan van WAO-risico's als ze cliënten van de Sociale Dienst in dienst nemen. Daarmee is een belangrijke belemmering weggenomen voor met name werkgevers in het Midden- en Kleinbedrijf om werkzoekenden van de MegaBanenMarkt in dienst te nemen.
De verzekering wordt afgesloten in het kader van de MegaBanenMarkt en geldt voor alle cliënten van de Sociale Dienst die een reguliere baan vinden. Demissionair wethouder Jaap van der Aa: "de Pembaboete is echt een obstakel. De verzekering is een doorbraak voor de werkgevers en voor cliënten van de Sociale Dienst. Ik ga ervan uit dat nu meer mensen via de MegaBanenMarkt aan een baan worden geholpen." Op de MegaBanenMarkt worden alle 40.000 cliënten van de sociale dienst onderzocht op geschiktheid voor werk.Tot op heden zijn 400 mensen op de MegaBanenMarkt aan een baan geholpen, 1500 zijn in bemiddeling naar werk.

Aantrekkelijker

Volgens MKB Nederland lopen werkgevers een hoger risico dat werknemers in de WAO terecht komen als zij langdurig in de bijstand hebben gezeten. Als een werknemer in de WAO terechtkomt, betaalt zijn werkgever een verhoogde WAO (Pemba) premie die in verhouding met de totale loonkosten fors kan oplopen. Voor een bedrijf met 10 mensen in dienst een bedrag van tussen de 23.000 en 47.000 euro. Henk Grifhorst, bestuurslid MKB en mede-initiatiefnemer van de verzekering: "we willen graag met werkzoekenden uit de bijstand aan de slag, maar kunnen ons deze risico's niet permiteren. Het wordt voor onze ondernemers nu veel aantrekkelijker kandidaten van de MegaBanenMarkt aan te nemen" De werkgever hoeft voor de verzekering niets te betalen. De premie van 1250 euro per werknemer wordt volledig betaald door de Sociale Dienst Amsterdam. De verzekering geldt voor werkgevers die een bijstandscliënt in dienst nemen voor minimaal een jaar of voor onbepaalde tijd. De cliënt moet minstens zes maanden een uitkering van de Sociale Dienst Amsterdam hebben ontvangen.
De Sociale Dienst Amsterdam heeft de verzekering afgesloten bij Interpolis. Interpolis is één van de grootste verzekeraars en dienstverleners op het gebied van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. Kick van der Pol, lid van de hoofddirectie Interpolis: "De PembaGarantieverzekering Amsterdam biedt werkgevers meerdere voordelen als ze een bijstandscliënt in dienst nemen: De verzekering vangt de financiële klap op als een werknemer onverhoopt de WAO instroomt. Op grond van de verzekering ontvangen werkgevers dan een uitkering die tegemoet komt aan de hogere WAO-premies; Ook draagt deze verzekering bij aan het voorkomen dat de werknemer onnodig in de WAO terecht komt."
Paul Klyngeld van Boer & Croon en verantwoordelijk voor de werkgevers op de MegaBanenMarkt "We verwachten dat we met name uit de hoek van het midden- en kleinbedrijf meer aanmeldingen zullen krijgen. Daarbij komt dat het ook voor deze ondernemers nu veel makkelijker is om deel te nemen aan de minibanenmarkten. Ook met een klein vacatureaanbod kan je daar terecht en ben je verzekerd van tenminste 30 belangstellenden."

De volledige Amsterdam Pemba Polis, met de voorwaarden, is te vinden op www.megabanenmarkt.nl Aanvullende informatie is te vinden op http://werkinbalans.szw.nl

^


-

© gemeente Amsterdam - 12-04-2002