Ministerie van Buitenlandse Zaken


---

Aan de Voorzitter van de TweedeKamerderStaten-Generaal Binnenhof4 Den Haag Directie Sub-Sahara Afrika Afdeling West-Afrika Bezuidenhoutseweg 67 Postbus 20061 2500 EB Den Haag

Datum 12 april 2002 Behandeld Wouter Smits

Kenmerk DAF 285/02 Telefoon 070 - 348.63.91

Blad /3 Fax 070 - 348.66.07

Bijlage(n) E-Mail daf@minbuza.nl

Betreft Beantwoording vragen van het lid Dijksma over executies in Burkina Faso
Zeer geachte Voorzitter,

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Dijksma over executies in Burkina Faso. Deze vragen werden ingezonden op 5 april 2002 met kenmerk 2010208840.

De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking

Eveline Herfkens

Antwoord van mevrouw Herfkens, Minister voor Ontwikkelingssamenwerking, op vragen van het kamerlid Dijksma (PvdA) over executies in Burkina Faso.

Vraag 1

Heeft de Nederlandse ambassade te Ouagadougou het onderzoek teneinde nadere informatie te verkrijgen omtrent de executies in Burkina Faso 1) reeds afgesloten?

Antwoord

De Nederlandse ambassade in Ouagadougou heeft de uitkomsten van het interne onderzoek van de minister van Veiligheid van Burkina Faso ontvangen. De Burkinese mensenrechtenorganisatie MBDHP heeft over deze kwestie geen nieuwe informatie naar buiten gebracht.

Vraag 2

Zo ja, kunt u dan aangeven wat de resultaten zijn en wat hierop uw reactie is? Zo neen, wat zijn de redenen dat dit onderzoek nog niet is afgerond en wanneer verwacht u dit alsnog?

Antwoord

Het onderzoek van de minister van Veiligheid van Burkina Faso stelt dat het door MBDHP genoemde getal van 106 buitengerechtelijke executies niet juist is. Volgens het onderzoek van de minister zijn in de periode 2001-2002 45 criminelen in confrontatie met de politie omgekomen. Daarnaast zouden elf personen door de burgerbevolking zijn gedood op verdenking van criminaliteit.

Ik vind het belangrijk dat de regering van Burkina Faso zelf een onderzoek naar de aantijgingen heeft ingesteld. De resultaten van het onderzoek lijken de beschuldiging van MBDHP dat 106 mensen buitengerechtelijk zouden zijn geëxecuteerd te nuanceren. Uiteraard doet dat niets af aan de ernst van de schendingen van de mensenrechten.

Zoals gesteld in mijn antwoord op uw eerdere vragen over dit onderwerp (Aanhangsel handelingen nr. 691, vergaderjaar 2001-2002), heeft Nederland door middel van démarches bij meerdere ministers zijn zorgen uitgesproken bij de Burkinese regering over de wijze waarop de criminaliteit door de regering is bestreden.


1) Uw antwoord op de vragen van het lid Dijksma over executies in Burkina Faso (Aanhangsel Handelingen nr. 691, Vergaderjaar 2001-2002).


Kenmerk DAF 285/02

Blad /3

===