SP

Hilversumse elite kiest eigen buren

Wettelijke maatregelen nodig.

De voorgenomen aankoop door een aantal rijke bewoners van de Hilversumse villawijk De Trompenberg/De Parken van een voormalig verpleeghuis in hun wijk ter voorkoming van de komst van een asielzoekerscentrum, bewijst opnieuw dat de overheid in de wet moet regelen dat dit soort acties voorkomen kan worden.

In het identieke geval van De Steffenberg in Vught (december 1998) was voormalig staatssecretaris Cohen van mening dat hier sprake was van een incident en dat er dus niets geregeld hoefde te worden. Helaas blijkt opnieuw dat de rijken in dit land in staat zijn zelf hun buren uit te kiezen. Tweede Kamerlid voor de SP Jan de Wit zal aanstaande dinsdag staatssecretaris Kalsbeek vragen om nu wettelijke maatregelen te treffen waardoor dit soort aankopen in de toekomst onmogelijk wordt gemaakt.

Het lijkt een letterlijke herhaling van wat zich in december 1998 in Vught afspeelde rond De Steffenberg. Vandaag werd bekend dat een aantal rijke bewoners van de villawijk De Trompenberg/De Parken in Hilversum een voormalig verpleegtehuis in hun wijk heeft aangekocht, waarin het COA een asielzoekerscentrum wil vestigen. De SP vond het in 1998 en vindt ook nu onaanvaardbaar dat rijke mensen op deze wijze de democratische besluitvorming in hun gemeente kunnen doorkruisen en zelf kunnen bepalen wie hun buren worden.

De Huisvestingswet maakt het mogelijk dat het gemeentebestuur huisvesting vordert. De SP vindt dat staatssecretaris Kalsbeek er bij de gemeente Hilversum op moet aandringen dat de gemeente van die mogelijkheid nu gebruik maakt. Deze Hilversumse zaak maakt pijnlijk duidelijk dat 'Vught' geen incident was zoals de voormalige staatssecretaris van Justitie Cohen nog dacht in 1999. Hij maakt ook duidelijk dat de Tweede Kamer ten onrechte begin mei 1999 een motie van de SP heeft verworpen die juist beoogde herhaling van dit soort akties te voorkomen.

12 apr 02 12:50