Restauratiefonds


PERSBERICHT

Hoevelaken, 12 april 2002

MR. PIETER VAN VOLLENHOVEN OPENT BEZOEKERSCENTRUM VOOR TRADITIONELE SCHEEPSBOUW IN HEEG.

Mr. Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Stichting Nationaal Restauratiefonds heeft vandaag (12 april) de officiële opening verricht van het nieuwe bezoekerscentrum De Helling in Heeg. In zijn toespraak prees Van Vollenhoven de inzet van de vele vrijwilligers voor het behoud van ons varend cultureel erfgoed. Varende monumenten hebben in ons land nog steeds geen beschermde status en kennen nauwelijks financiële ondersteuning. Van Vollenhoven deed de oproep om geld in een revolverend fonds te storten om daarmee de instandhouding van varende monumenten beter mogelijk te maken.

Mr. Pieter van Vollenhoven wees er tijdens zijn toespraak in Heeg op dat ons varend erfgoed zonder de inzet van vrijwilligers en zorgzame eigenaren niet bewaard zou zijn gebleven. De vele historische schepen die zijn behouden en in de vaart worden gehouden, hoofdzakelijk door particuliere eigenaren, zorgen ervoor dat het varend verleden zon belangrijke plaats inneemt in Nederlands collectieve geheugen. Nergens ter wereld kan men bogen op een vergelijkbare inspanning voor behoud van het varend erfgoed. Deze historische vaartuigen hebben een belangrijk aandeel in het historisch beeld van Nederland, maar worden naar de mening van Van Vollenhoven nog onvoldoende als echte monumenten beschouwd.

De voorzitter van het Restauratiefonds trok een parallel naar de gebouwde monumenten. Ook daar is de rol van particulieren zeer groot. De overheid beschermd pas vanaf de jaren zestig monumenten daadwerkelijk door plaatsing op de rijksmonumentenlijst en door subsidieregelingen. Bij de gebouwde monumenten zijn zeer positieve ervaringen opgedaan met een revolverend fonds. Uit dit fonds worden laagrentende leningen verstrekt voor de restauratie van monumenten. Doordat de rente en aflossing van de restauratieleningen terugvloeien in het fonds is de continuïteit gewaarborgd.

Van Vollenhoven sprak de wens uit ook voor het behoud van varende monumenten tot de oprichting van zon revolverend fonds te komen en gaf daarbij aan dat het Restauratiefonds de mogelijkheden daarvoor samen met de belangenorganisaties voor ons varend erfgoed wil onderzoeken.

In bezoekerscentrum "de Helling" in Heeg wordt een beeld gegeven van de bouw en de geschiedenis van traditionele houten schepen in Friesland. Heeg vormde in de 17e eeuw het centrum van de internationale palinghandel. Paling werd met speciaal daarvoor gebouwde aken naar Londen vervoerd. De belangrijkste bouwplaats van deze palingaken was jarenlang de uit 1699 daterende werf aan de Syl in Heeg, waar nu het bezoekerscentrum is gebouwd. Er is helaas geen enkele palingaak bewaard gebleven. Daarom is het idee geboren om op deze werf opnieuw een palingaak te bouwen om zodoende een belangrijk deel van de cultuurhistorie van Friesland te laten herleven.. Vanuit het bezoekerscentrum "de Helling" is de bouw van de palingaak maar ook van andere houten schepen te volgen.

De Helling is geopend van 1 mei tot 15 juni op zaterdag en zondag tussen 12.00 uur 17.00 uur en vanaf 15 juni tot 1 september ook op dinsdag t/m vrijdag 11.00 uur 17.00 uur. Buiten deze openingstijden is het bezoekerscentrum het gehele jaar op afspraak open voor rondleidingen en groepen.