Ministerie van Buitenlandse Zaken


---

Persbericht

Ministerie van Buitenlandse Zaken


Datum: 12 april 2002

Minister Herfkens presenteert Actieprogramma Globalisering tegen Armoede

De armste landen moeten zo snel mogelijk volledig vrije toegang tot de markten in de geindustrialiseerde landen krijgen, vooral met textiel- en landbouwproducten en diensten die de armste landen kunnen leveren. Verder moeten alle OESO-landen zo snel mogelijk hun exportsubsidies en andere steun met soortgelijk effect voor de landbouwsector afschaffen. Dit zijn enkele punten uit het Actieprogramma Globalisering tegen Armoede, dat minister voor Ontwikkelingssamenwerking Eveline Herfkens zaterdagmiddag in Utrecht presenteert op een bijeenkomst van de Evert Vermeer Stichting.

Het Actieprogramma geeft concreet aan hoe het proces van globalisering op de wereld zo kan worden gestuurd dat de allerarmsten op de wereld er ook van kunnen profiteren. Na alle discussie die er tot dusver over dit onderwerp is geweest is het tijd om globalisering via concrete actiepunten een sociaal gezicht te geven, zo vindt minister Herfkens.

De actiepunten in het stuk zijn opgesomd onder tien verschillende doelstellingen. Dit zijn onder meer: afstemming van het wereldhandelsstelsel op op de belangen van ontwikkelingslanden, het scheppen van volwaardige werkgelegenheid, het bieden van onderwijs aan iedereen in 2015, verbetering van de toegang tot gezondheidszorg, verdergaande schuldverlichting voor ontwikkelingslanden, het zeker stellen van voldoende budget voor ontwikkelingssamenwerking en versterking van 'global governance' op sociaal terrein.

Herfkens is lid van de World Commission on the Social Dimension of Globalization, ingesteld door de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) van de Verenigde Naties. Het tien punten-programma is bedoeld om de discussie over globalisering zowel binnen als buiten deze commissie te voeden.

De minister licht haar actieprogramma toe tijdens een debat over globalisering en ontwikkelingslanden tijdens de jaarlijkse Afrika conferentie van de Evert Vermeer Stichting in Utrecht. De conferentie is georganiseerd in samenwerking met een groot aantal ontwikkelingsorganisaties en andere NGO's. Het debat vindt plaats van 13:15 tot 13:55 uur. Vanaf 14 uur beantwoordt de minister vragen over het ontwikkelingsbeleid van van de afgelopen vier jaar.

Het actieprogramma is te vinden op de internetsite van het ministerie van Buitenlandse Zaken, www.minbuza.nl. Belangstellenden kunnen hun reacties op het programma per mail sturen naar: dvl-globalisering@minbuza.nl.

===