Gemeente Deventer

DEEL MIDDELEEUWSE STADSMUUR GEVONDEN

Archeologen van de gemeente, onder leiding van Michiel Klomp, hebben bij een proefopgraving op de Houtmarkt een deel van de buitenste stadsmuur met gracht uit de veertiende eeuw gevonden. Het stuk muur ligt achter het perceel Walstraat 131/133/135, ongeveer acht meter buiten de bestaande bebouwing. Deze vondst stelt het team in staat de exacte locatie van de muren en torens verder te bepalen.

Archiefonderzoek naar rekeningen van bouwmaterialen maakt aannemelijk dat de muren tussen 1344 en 1360 gebouwd zijn. De middeleeuwse stadsmuur bestond uit een binnen- en een buitenmuur. De dubbele muur was een bijzonder sterk verdedigingswerk, maar wel een ongebruikelijke keuze voor een stad in de Nederlanden.

Achter de buitenmuur lag een gracht. Uit een voorlopige analyse van ter plekke gevonden aardewerk blijkt dat de gracht al voor 1760 gedempt is.

Binnenkort wordt een doorbraak vanaf de Houtmarkt richting Walstraat gemaakt. De archeologen verwachten daar de middeleeuwse stadsvoorraadschuur te vinden.