Ministerie van Financiën

Persbericht
PERS-2002-092
Den Haag, 12 april 2002

Antwoord op kamervraag over PPS bij scholenbouw

Minister Zalm van Financiën heeft mede namens zijn collega Hermans van OC&W een brief naar de Tweede Kamer gestuurd met antwoord op de vraag van het lid Barth (PvdA) over pps bij scholenbouw naar aanleiding van een artikel in het NRC-Handelsblad van zaterdag 6 april jl.

Met PPS bij scholenbouw wordt de verantwoordelijkheid voor het ontwerp, de bouw, de financiering, het onderhoud en het beheer integraal en voor een langdurige periode (circa 25 jaar) overgedragen aan een private partij. De private partij krijgt de ruimte om het integrale huisvestingsvraagstuk over de duur van het contract en in samenhang met de omgeving (brede school) te optimaliseren. De samenwerking wordt zo ingericht dat iedere partij, zowel publiek als privaat, doet waar hij het beste in is. Het is daarmee een uitvoeringsmethode voor het op efficiënte(re) wijze realiseren en beheren van scholen met een betere prijs-kwaliteitverhouding.

In 2000 hebben het Kenniscentrum PPS van het ministerie van Financiën en het ministerie van OCenW een verkenning uitgevoerd naar de mogelijkheden voor de toepassing van pps bij scholenbouw. De resultaten zagen er veelbelovend uit. Om ook in de praktijk te laten zien dat pps kan leiden tot meerwaarde én om praktijkkennis te ontwikkelen zijn projecten gezocht die als pilot kunnen fungeren voor toepassing in de praktijk. Dit heeft geresulteerd in een voorlopige selectie van drie potentiële pilots. Het betreft een multifunctionele accommodatie (brede school), een VMBO-school en een school voor Voortgezet Onderwijs. Het pilotprogramma zal in de tweede helft van april worden aangekondigd en dan volgt nadere informatie over de verdere voortgang hiervan. De brief is terug te vinden op de internetsite van het ministerie van Financiën: www.minfin.nl.