Provincie Utrecht

Persbericht

Nieuwe beleidsregels Actief bodembeheer Rijntakken ter inzage

09-04-2002
Gedeputeerde staten hebben de nieuwe beleidsregels voor het omgaan met bodem uit de Rijntakken in ontwerp vastgesteld. De ontwerp-nota Actief Bodembeheer Rijntakken en het bijbehorende milieueffectrapport (MER) liggen vanaf 8 april ter inzage.

Het denken over waterbeheer in ons land is in verandering. De wateroverlast in de jaren negentig
heeft daarvoor een impuls gegeven. De grote rivieren zullen in de toekomst meer water moeten kunnen afvoeren om overstromingen, onder meer als gevolg van klimaatveranderingen, te voorkomen. Daarom zijn allerlei rivierverruimende maatregelen nodig, zoals uiterwaardverlaging, het graven van nevengeulen en de opvulling van zandwinputten. Het is duidelijk dat bij de uitvoering van deze plannen veel grond op de schop gaat. Ook zullen er in het rivierengebied allerlei maatregelen worden uitgevoerd om natuurontwikkeling te bevorderen. Daarbij komen grote hoeveelheden uiterwaardengrond vrij, die in veel gevallen verontreinigd is.

Nieuwe beleidsregels toegesneden op rivieren
Omdat er de komende jaren enorme hoeveelheden grond zullen vrijkomen is het niet mogelijk om al die vervuilde uiterwaardengrond te reinigen of te verwerken in speciale verwerkingsinrichtingen, zoals dat normaal gesproken wel gebeurt. De bestaande wetgeving is niet toegesneden op de situatie in het rivierbed. Het is daarom nodig nieuwe beleidsregels vast te stellen voor een verantwoord (her)gebruik van de vervuilde grond. De provincies Gelderland, Overijssel en Utrecht hebben samen met Rijkswaterstaat nieuwe spelregels ontworpen voor het omgaan met de verontreinigde grond die vrijkomt in de Rijn en de Rijntakken. Soortgelijke regels zijn ook opgesteld voor het actief bodembeheer in de Maas.

De nieuwe regels
Het voorgestelde beleid schept duidelijkheid over de mogelijkheden voor het omgaan met verontreinigde uiterwaardengrond. Actief Bodembeheer maakt het mogelijk om op grote schaal grond te verzetten in de uiterwaarden om meer ruimte voor de rivier te maken. Dat kan op een manier die uit milieu-oogpunt verantwoord is, tegen maatschappelijk aanvaardbare kosten. Schone grond krijgt een bestemming binnendijks, oude stortplaatsen in de uiterwaarden worden opgeruimd en grond die door de rivier vervuild is wordt als bodem of als bouwstof toegepast binnen de uiterwaarden. Vervuilde uiterwaardengrond mag ook worden geborgen in zandwinputten of in grootschalige stortplaatsen buiten de provincie. Hierdoor ontstaat meer ruimte, niet alleen voor de rivier, maar ook voor nieuwe natuur en recreatie in de Rijntakken.

Milieueffectrapport
Omdat het hier om een wijziging gaat van het provinciale beleid is er voor de nieuwe regels een milieueffectrapportage (MER) uitgevoerd. De colleges van gedeputeerde staten van de drie betrokken provincies moeten hebben nu in principe ingestemd met de beleidsregels Actief Bodembeheer Rijntakken.

Vanaf 18 april liggen de ontwerp-beleidsnota en het bijbehorende MER acht weken lang ter inzage. Tot 13 juni kunnen de stukken in Utrecht worden ingezien op het provinciehuis en in de gemeentehuizen van de riviergemeenten Lopik, Oudewater, Montfoort, Nieuwegein, Houten, Wijk bij Duurstede en Amerongen. Het is de bedoeling dat provinciale staten het nieuwe beleid.

Meer informatie: Karin Obdeijn, telefoon (030) 2582192 of Karin.Obdeijn@provincie-utrecht.nl