Provincie Utrecht

Persbericht

Inspirerend publieksdebat 'Praten over ruimte' West-Utrecht

12-04-2002
Dinsdag 9 april jl. vond het eerste publieksdebat 'Praten over ruimte' in het kader van de ontwikkeling van het nieuwe streekplan (2005 - 2015) plaats. Deze avond werd gehouden in Hotel Breukelen voor het gebied West-Utrecht. De goede opkomst maakte een pittige discussie mogelijk. Centrale vraag was: Waar kiezen we voor? Meer ruimte voor natuur en minder ruimte voor landbouw? Meer ruimte voor huizen in het Groene Hart? Meer ruimte voor villa's op het platteland? Of juist niet? Voor de ontwikkeling van het nieuwe streekplan is het belangrijk dat duidelijk wordt hoe mensen tegen zaken aankijken. Ook ontstond begrip voor de lastige keuzes waar een provincie zich voor gesteld ziet. Want kiezen we voor ruimte voor meer huizen, dan gaat dat ten koste van eventuele andere functies die je aan een gebied kunt toekennen. De meningen waren divers. Alleen bouwen voor de eigen inwoners, geen bebouwing in het buitengebied, meer groen, meer natuur, meer recreatie, gezonde landbouw, meer voorrang voor openbaar vervoer en fietsers. Kortom, het (her)inrichten van een provincie is nog niet zo'n eenvoudige zaak.

Nog 3 publieksdebatten

Ook in de regio's Zuidoost-Utrecht, Stadsgewest Amersfoort en Stadsgewest Utrecht worden debatten georganiseerd. Voor Zuidoost-Utrecht is dit a.s. dinsdag 16 april in Motel Maarsbergen, Woudenbergseweg 44 in Maarsbergen. Voor Stadsgewest Amersfoort is het debat op woensdagavond 24 april in Hotel Campanile, De Brand 50 in Amersfoort. En voor Stadsgewest Utrecht is het debat gepland op dinsdagavond 21 mei in Hotel Restaurant De Biltsche Hoek, De Holle Bilt 1 in De Bilt. Voor alle debatten geldt, dat de zaal vanaf 19.30 uur open is. De koffie/thee staat dan klaar. Van 20.00 tot 22.00 uur duurt het debat.

Meer informatie is te vinden op de streekplanwebsite: www.provincie-utrecht.nl (streekplan). Via de website kan ook gratis de publieksbrochure 'Leven en werken centraal' aangevraagd worden. Deze brochure geeft een goed beeld van alle ruimtelijke afwegingen die gemaakt moeten worden.

Streekplan 2005 - 2015

Een Streekplan geeft in hoofdlijnen het ruimtelijk beleid weer. Of anders gezegd: Waar gaan we bouwen? Waar beschermen we de natuur? Waar willen we recreëren? Waar worden mogelijk wegen aangelegd? In het Streekplan worden de verschillende ruimtelijke functies afgewogen en keuzes bepaald. Het huidige Streekplan loopt tot 2005. Daarom is de provincie Utrecht nu bezig met de ontwikkeling van een nieuw Streekplan (2005 - 2015). Het nieuwe Streekplan in nauwe samenwerking met gemeenten, maatschappelijke organisaties en ook met de inwoners van de provincie Utrecht tot stand. Het gaat tenslotte om onze leefomgeving!

Meer informatie: Karin Tuinman, telefoon 2561 of Karin.Tuinman@provincie-utrecht.nl