Provincie Utrecht

Persbericht

Milieueffectrapportage voor biomassacentrale Vathorst van start

09-04-2002
Gedeputeerde staten hebben de startnotitie vastgesteld voor het onderzoek naar de milieueffecten van een biomassacentrale bij Vathorst (gemeente Amersfoort).

Energiebedrijf REMU heeft het voornemen om in de nabijheid van de nieuw te bouwen wijk Vathorst in Amersfoort een energiecentrale op te richten, waarmee deze woonwijk kan worden voorzien van duurzame energie in de vorm van warm water en elektriciteit. De energie in de centrale zal worden opgewerkt door vergassing van sloop- en resthout, dat afkomstig is van het nabijgelegen afvalverwerkingsbedrijf Smink.

De komst van een biomassacentrale past in het provinciale energiebeleid om het gebruik van duurzame energie te bevorderen. De provincie staat daarom in beginsel positief tegenover de komst van de biomassacentrale bij Vathorst. Ook de gemeenteraad van Amersfoort heeft vorige maand uitgesproken dat ze mee wil werken aan de centrale nabij Vathorst en Smink.

De REMU is met de provincie Utrecht overeengekomen dat er een milieueffectrapport (MER) wordt opgesteld voor de bouw van de biomassacentrale. Het MER zal onder meer ingaan op de effecten van de centrale op de bodem, water en lucht en op de gevolgen voor geluid, verkeer en energie. Gedeputeerde staten hebben nu de startnotitie voor het onderzoek vastgesteld en vrijgegeven voor inspraak. Van 22 april tot 18mei aanstaande ligt de startnotitie voor iedereen ter inzage in het provinciehuis, het kantoor van het Gewest Eemland en in De Observant (de informatiewinkel van de gemeente Amersfoort).

Meer informatie: Karin Obdeijn, telefoon (030) 2582192 of Karin.Obdeijn@provincie-utrecht.nl