Provincie Utrecht

Persbericht

Geen nieuwe ontheffing van zwemwatereisen voor Bosbad Amersfoort

09-04-2002
Het historische Bosbad in Amersfoort moet voortaan net als alle andere zwembaden in de provincie voldoen aan de wettelijke voorschriften voor zwemwaterkwaliteit. Gedeputeerde staten zijn niet bereid Amersfoort opnieuw ontheffing te verlenen van de voorschriften. Daarmee stellen ze de gemeente voor de keus: of ruim 2 miljoen euro investeren in het Bosbad of het bad sluiten. Alleen voor het komende zwemseizoen wordt de situatie gedoogd, onder de voorwaarde dat de gemeente zich ervan verzekerd heeft dat er geen risico's zijn voor de volksgezondheid.

Het Bosbad voldoet niet aan de wettelijke eisen voor badinrichtingen en zwemgelegenheden. Zo is het bassin niet waterdicht, waardoor het zwemwater in contact staat met het grondwater. Dit heeft nadelige gevolgen voor de zwemwaterkwaliteit. Ook is de capaciteit van de waterbehandelingsinstallatie van het bad te klein om te kunnen voldoen aan de normen voor het chloorgehalte. Deze normen zijn met het oog op Legionella de afgelopen jaren verscherpt.

In bijzondere gevallen kan de provincie ontheffing verlenen van de wettelijke voorschriften. Het Bosbad is een historisch buitenbad en voor de aanpassing van het bassin is een forse investering nodig die niet door de gemeente Amersfoort begroot was. Daarom verleenden gedeputeerde staten in 1990 voor een periode van vijf jaar ontheffing van de eis dat het bassin waterdicht moet zijn. De ontheffing werd in 1995 verlengd, nadat de gemeente had verzekerd dat de middelen nu wel beschikbaar zouden komen. Dat bleek niet het geval. Sinds eind 2000 is Amersfoort met de provincie in gesprek om opnieuw ontheffing te krijgen. Vorig jaar kreeg het Bosbad een ontheffing voor een periode van één jaar. Een dergelijke ontheffing wordt nu niet meer verleend, maar gezien het maatschappelijke belang wil de provincie Amersfoort niet nu, zo vlak voor het zwemseizoen, verplichten het bad te sluiten. De gemeente dient zich er wel van te vergewissen dat er geen enkel risico voor de volksgezondheid is.

Geen rechtsongelijkheid
Volgens gedeputeerde Kamp waren er geen goede argumenten om voor de derde keer ontheffing te verlenen van de wettelijke eisen. Het provinciebestuur meent dat het ontbreken van de middelen voor benodigde aanpassingen - de kosten worden geraamd op ruim 2 miljoen euro - niet blijvend een reden kan zijn om af te wijken van de voorschriften. Ook andere zwembaden moeten voldoen aan de wet en hebben daarom in het verleden investeringen gedaan. Mede daardoor zijn een aantal buitenbaden in de provincie zelfs gesloten of vervangen door een overdekt bad. Een nieuwe ontheffing voor het Bosbad zou leiden tot rechtsongelijkheid en dat is niet toelaatbaar, zo oordelen gedeputeerde staten nu.

Meer informatie: Karin Obdeijn, telefoon (030) 258 21 92 of Karin.Obdeijn@provincie-utrecht.nl