CNV BEDRIJVENBOND

CNV blijft insteken op publieksvriendelijke acties vervoer

Voorlopig gratis streekvervoer

CNV Stads- en streekvervoer gaat voorlopig door met publieksvriendelijke acties. De bond heeft de uitspraak van de rechtbank in Utrecht, van gisteravond, ter harte genomen, om op deze manier door te gaan. Aan de actie voor een goede cao deden gisteren en vandaag al buschauffeurs in vrijwel het hele land mee.

De rechtbank heeft gisteren de werkgevers, die in kort geding eisten dat de gratis vervoeractie zou worden verboden, in het ongelijk gesteld. Volgens de rechter hebben de werkgevers niet kunnen hard maken dat ze onevenredig veel schade lijden. Bovendien meent de rechter dat de acties bijtijds zijn aangekondigd. De werkgevers hadden het kort geding aangespannen, omdat ze vonden dat zij onevenredig veel schade lijden doordat de chauffeurs passagiers gratis laten reizen. Op de zitting konden de werkgevers hun claim echter niet staven met eenduidige cijfers.
De rechtbank was het ook niet eens met het verwijt van de werkgevers dat de acties te snel worden gehouden. De cao-onderhandelingen zijn op 26 maart vastgelopen en al op 5 april is het ultimatum van de bond verlopen.
CNV Stads- en streekvervoer heeft juist voor deze actievorm gekozen om te zorgen dat de passagiers niet meteen de dupe worden van het cao-conflict, maar sluit niet uit dat -als werkgevers de komende dagen geen toenadering zoeken- de acties zich verharden. Arjan Huizinga onderhandelaar van CNV Stads- en streekvervoer: 'Na diverse dagen van publieksvriendelijke acties, sluit ik uiteindelijk stakingen niet uit.'
De bond is blij met de uitspraak van de rechtbank. Deze duidt op een verschuiving in de rechtspraak. Tot nu toe werden vergelijkbare acties afgeblazen, omdat ze tot onevenredig hoge schade zouden leiden. Vlak voor de actie donderdag van start ging, haalden de werkgevers het toch al ver beneden de maat liggende loonbod van tafel. Ook zaken waarover CNV Stads- en streekvervoer en de werkgevers het al eens waren, zoals de regeling voor vervroegde pensionering, zijn van de baan. Door deze ondoordachte actie van de werkgevers zijn bonden en leden terug bij af. Huizinga: 'Als het streekvervoer met kleine busjes door werkgevers niet gezien wordt als openbaar vervoer en lager wordt gewaardeerd, zet dit de arbeidsvoorwaarden in de sector onder druk. Op termijn gaat dit onherroepelijk ten koste van de werkgelegenheid in het openbaar vervoer.
Resultaat is dat werkgevers hiermee als het ware zelf de acties hebben georganiseerd. Volgens onderhandelaar Huizinga is de motivatie van de leden om actie te voeren hierdoor 'enorm toegenomen. Leden zijn furieus over het gedrag van hun werkgever.'

Nadere inlichtingen:
Arjan Huizinga (onderhandelaar) : 010 - 455 00 50 (kantoor) of 06 - 51 60 20 32 (mobiel);
Vrijdag: Nancy Abelskamp (persvoorlichter): 030 - 6348 242 (kantoor) of 06 - 22 39 2964 (mobiel);
Zaterdag en zondag; Wouter de Jong: 06 - 53 19 22 66 (mobiel).

Houten, vrijdag 12 april 2002

12 apr 02 14:30