Productschap Tuinbouw

Veiligheidsbeoordeling residu op groenten en fruit verfijnd

Risico's voor de volksgezondheid vanwege resten van eenmalige opname van gewasbeschermingsmiddelen op groente en fruit zijn nauwkeuriger te beoordelen met de zogenoemde Monte Carlo rekenmethode. Dit blijkt uit onderzoek van RIKILT Wageningen UR, dat mogelijk werd gemaakt door het Productschap Tuinbouw (PT) en Nefyto.

Tot nu toe wordt internationaal de zogenaamde puntschatting gebruikt om mogelijke risico's voor de volksgezondheid in kaart te brengen. Hierbij wordt uitgegaan van het maximale residugehalte, de consumptie van een liefhebber, de invloed van wassen en schillen van het product en de homogeniteit van een monster. Bij de puntschattingmethode wordt echter geen rekening gehouden met het feit dat consumenten combinaties van groente- en fruitsoorten eten op één dag.

Het RIKILT heeft gerekend met de "nieuwe" Monte Carlo methode, waarbij wel de consumptie van meerdere groente- en fruitsoorten gedurende een dag wordt meegewogen. Het instituut beschikt over consumentendatabanken met daarin gegevens van zogenoemde liefhebbers van een bepaald product als van personen die bijna geen groente of fruit eten. Het RIKILT concludeert dat de risico's voor de volksgezondheid met het Monte Carlo rekenmodel veel genuanceerder in kaart gebracht kunnen worden in vergelijking met de puntschattingmethode.

De uitkomsten uit het RIKILT-onderzoek sluiten aan bij eerdere uitspraken van wetenschappelijke werkgroepen van de Europese Unie. Het PT wil nu samen met het Nederlandse bedrijfsleven, het ministerie van volksgezondheid (VWS) en het College voor de Toelating van Bestrijdingsmiddelen (CTB) overleggen om de invoering van de Monte Carlo methode in international verband te versnellen. In ons land werkt de overheid al met deze methode wanneer de puntschatting tekort schiet en een nauwkeuriger beoordeling van de risico's noodzakelijk is.