Gemeente Haarlemmermeer


* Persberichten


+ 12 april 2002

GEMEENTE HAARLEMMERMEER VERONTRUST
OVER UITKOMSTEN CPB-RAPPORT

De gemeente Haarlemmermeer maakt zich zorgen over de omvang van de negatieve effecten van de uitbreiding van Schiphol, die het CPB noemt in haar rapport over de uitbreiding van het banenstelsel, het rapport 'Kengetallen Kosten-Baten Analyse' dat vandaag is verschenen.
Demissionair wethouder ruimtelijke ordening en luchthavenzaken M. Schoenmaker: "Het CPB spreekt van 'negatieve gevolgen voor de omgeving van Schiphol' en vertaalt dat in 'te vermijden en te compenseren kosten', die bovendien 'bescheiden' worden genoemd in verhouding tot de voordelen voor Nederland. Dat klinkt natuurlijk mooi. Maar de discussie over de milieunormen van het vijfbanenstelsel zijn nog niet eens afgerond, of we praten al over een mogelijk zes- of zelfs zevenbanenstelsel.

Milo Schoenmaker
Milo Schoenmaker

Laat er eerst maar eens duidelijkheid zijn over de milieueffecten van het vijfbanenstelsel voordat men zich rijk rekent".

Schoenmaker: "Daarnaast moeten we eerst het vijfbanenstelsel volledig en optimaal benutten. En áls we al vastlopen, dan wil Haarlemmermeer ècht in beeld hebben wat de maatschappelijke en milieueffecten zijn van toekomstige banenstelsels. Dit moet bovendien snel gebeuren, want het CPB schetst in haar rapport een ronduit negatief beeld van de lokale gevolgen van uitbreiding van de luchthaven: wegen en kanalen moeten worden omgelegd en congestie op wegen rond Schiphol en geluidsbelasting nemen toe. Dit verontrust onze gemeente al jaren en en zeker onze inwoners in Zwanenburg en Rijsenhout. Het kan niet zo zijn dat we eerst alléén de welvaartseffecten van toekomstige uitbreiding bespreken zonder daarin direct de, laat ik maar zeggen, welzijnseffecten mee te nemen. Dat geldt voor het aanleggen van of een parallelle Kaag- danwel Zwanenburgbaan, maar des te meer als beide banen volgtijdelijk worden aangelegd. Dat is volgens het CPB-rapport weliswaar goed voor Nederland, maar duidelijk niet voor Haarlemmermeer en regio.

Aan deze tekst kunt u geen rechten ontlenen