Actueel

Uitspraak in de zaak van de bouwer van een slibverwerkingsinstallatie (Milieutech) tegen de waterschappen

Bron: Rechtbank Almelo

Datum actualiteit: 12-04-2002

Vordering van bouwer slibverwerkingsinstallatie (Milieutech Beheer BV) en haar directeuren/aandeelhouders tegen waterschappen en hun bestuurders. In een arbitrageprocedure zijn de waterschappen eind december 2000 veroordeeld om aan ruim veertig miljoen gulden te betalen. Naar aanleiding van dat arbitrale vonnis zijn er vijf gerechtelijke procedures door de waterschappen tegen Milieutech aangespannen die de waterschappen allemaal verloren hebben. Op dit moment zijn er daarnaast nog twee procedures die door de waterschappen tegen Mileutech aangespannen zijn aanhangig bij verschillende gerechten.

De vordering van Milieutech en haar bestuurders/aandeelhouders strekt tot het verkrijgen van een verklaring voor recht dat de waterschappen onrechtmatig jegens hen hebben gehandeld, zowel door de betreffende procedures te voeren, als in de publiciteit, een verbod tot het voeren van verdere procedures tegen eisers, tot hoofdelijke veroordeling van alle gedaagden tot betaling aan eisers van de door hen geleden en te lijden schade en tot veroordeling van gedaagden tot het plaatsen van een rectificatie ten behoeve van Milieutech in een aantal met name genoemde kranten. Grondslagen voor de vorderingen zijn misbruik van procesrecht en het leiding geven aan laakbare proceshandelingen van de waterschappen.

De rechtbank wijst alles af. Geen misbruik van procesrecht. Het is niet aan de rechtbank om te beoordelen of de waterschappen zich in de arbitrageprocedure schuldig hebben gemaakt aan bedrog. Dat staat ter beoordeling van de gerechten waar de daarop ziende procedures lopen. Zijn die tot de conclusie gekomen dat er sprake is van bedrog kan de rechtbank Almelo zich desgevraagd uitlaten over schadevergoeding en een rectificatie. De proceskosten zijn volgens de geldende regels afgedaan.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AE1390
(Zie het originele bericht)