Gemeente Helmond


12 april 2002
Lange wachttijden bij paspoortbalies in Stadswinkel

Mensen die de komende weken naar de Stadswinkel gaan voor een nieuw paspoort of identiteitskaart, moeten rekening houden met lange wachttijden. Door de grote drukte kunnen de wachttijden zelfs oplopen tot een uur en langer. Hoewel de gemeente de maximale inzet van personeel en technische apparatuur gebruikt, blijft het waarschijnlijk tot begin juli erg druk.
Wanneer u niet dringend een nieuw paspoort of identiteitskaart nodig heeft, kunt u beter even wachten met het vernieuwen van uw reisdocument.
Nieuwe generatie reisdocumenten
De lange wachttijden worden o.a. veroorzaakt door de invoering in oktober 2001 van de nieuwe generatie reisdocumenten. Vanaf die datum zijn de paspoorten en identiteitskaarten beter beveiligd tegen fraude, maar die beveiliging brengt met zich mee dat mensen voortaan twee keer naar de Stadswinkel moeten komen: de eerste keer voor de aanvraag, de tweede keer voor het afhalen van het reisdocument. In de regel zitten er 5 werkdagen tussen aanvraag en afhalen, maar door de grote drukte kan ook die tijd uitlopen. De paspoorten en identiteitskaarten worden namelijk sinds oktober vorig jaar op één centrale plek in Nederland gemaakt. En omdat heel Nederland te maken heeft met de nieuwe generatie reisdocumenten, heeft die ene paspoortfabriek het momenteel, met de vakanties in aantocht, erg druk.
Er is nog een reden voor de grote drukte: het is precies 10 jaar geleden dat is besloten dat men niet meer met een verlopen paspoort mag reizen. In 1992 zijn er daarom extreem veel nieuwe paspoorten afgegeven, en dat herhaalt zich nu elke 5 jaar.

Openingstijden
De Stadswinkel in Boscotondo (ingang tegenover de Pathébioscoop) is geopend op maandag van 9.00 tot 19.00 uur en van dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur.
Wanneer u toch een nieuw paspoort of identiteitsbewijs nodig heeft, moet u rekening houden met het volgende: u moet uw reisdocument persoonlijk aanvragen. Verder dient U uw huidige reisdocument(en) - ook als ze al verlopen zijn - en een recente pasfoto mee te nemen. Die pasfoto moet van goede kwaliteit zijn en recht van voren (full-face) gemaakt zijn tegen een egale lichte achtergrond.

Kinderen bijschrijven in paspoort
Wanneer u uw kind(eren) wilt laten bijschrijven in een nieuw of eerder afgegeven paspoort, dan moet u hen meenemen bij de aanvraag. Ook moet van de kinderen een pasfoto worden afgeven, die dan in het paspoort wordt geplaatst. Bij het afhalen hoeven kinderen niet mee te komen. Kinderen kunnen overigens niet bijgeschreven worden op een identiteitskaart. Kijk voor meer informatie ook op internet: www.helmond.nl/gemeente/paspoort/paspoort.htm