FDA

Beleggers moeten hun verantwoordelijkheid nemen

Discussie over belangenvermenging gaat voorbij aan de kern Beleggers moeten hun verantwoordelijkheid nemen

Beleggers hebben het voor een deel aan zichzelf te wijten dat zij zich nu bekocht voelen door belegginganalisten. Voor zover zij weigeren te betalen voor onafhankelijke research en onafhankelijke adviezen, moeten zij geen krokodillentranen huilen. Dit stelt de Amsterdamse beleggingsresearchinstelling FDA in reactie op de commotie die is ontstaan over belangenvermenging bij analisten. FDA is de grootste onafhankelijke beleggingsresearchorganisatie van Nederland.

De onafhankelijkheid van bankanalisten staat volop in de belangstelling. In de Verenigde Staten buigen de toezichthouder SEC en direct betrokken partijen zich over een aanscherping van de regels en bemoeit het Openbaar Ministerie zich met de schrijnendste gevallen. In Europa heeft EU-commissaris Frits Bolkestein de belangenvermenging op de agenda geplaatst en in Nederland publiceerde het economenblad ESB een kritisch onderzoek over de waarde van beleggingsadviezen.

Dat er in een aantal gevallen sprake is van belangenvermenging is eigenlijk niet langer de issue. De vraag hoort centraal te staan of het primair de overheid is die de beleggers extra bescherming moet bieden, of dat de beleggers zelf hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen. FDA is van mening dat beleggers eerst en vooral bij zichzelf te rade moeten gaan. Onafhankelijke research en advies is te koop en voor particuliere beleggers zelfs voor een relatief heel bescheiden bedrag. Bovendien kan dat morgen geregeld zijn, terwijl Bolkestein ongetwijfeld heel wat meer tijd nodig heeft voor een regeling die nooit sluitend zal zijn.

De discussie over belangenvermenging mag niet de indruk wekken dat met het inkopen van onafhankelijke research de problemen zijn opgelost. Geen enkele analist heeft de wijsheid in pacht, onafhankelijk of niet, en de meeste analisten zullen meer gespitst zijn op kansen dan op gevaren. De belegger zal dan ook vooral op zijn of haar eigen visie moeten durven vertrouwen. Onafhankelijke research levert slechts de ingrediënten voor deze visie, maar dan wel ingrediënten zonder bijsmaak.


---