Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Plaatsing kunstwerken langs de Hoofdweg

Langs de Hoofdweg, tussen het Surinameplein en het Bos en Lommerplantsoen, zullen eind juni 31 kleine sculpturen worden geplaatst op de masten waar de openbare verlichting en de boven­leidingen van de tram aan hangen.

Stadsdeel De Baarsjes, stadsdeel Bos en Lommer en het Amsterdams Fonds voor de Kunst hebben hiertoe opdracht gegeven aan de kunstenaar en grafisch vormgever René Knip. Zijn ontwerp is gebaseerd op een idee van de dichter K. Schippers, die in stadsdeel De Baarsjes is geboren.

K. Schippers werd gevraagd om een gedicht te schrijven voor de buurt waar hij is geboren, dat vormgegeven zou worden langs de Hoofdweg. Hij koos ervoor om zich niet te beperken tot één gedicht, maar om zijn oude buurt de hele taal cadeau te doen, in de vorm van het alfabet. Zo ontstond het idee om de 26 letters van het alfabet en enkele leestekens te plaatsen langs de Hoofdweg.

K. Schippers en René Knip stelden voor om buurtbewoners (onder andere schoolkinderen) te betrekken bij het ontwerp. Zij hebben letters gemaakt waaruit René Knip de meest bruikbare heeft gekozen.

Volgens planning vindt de onthulling van het kunstwerk plaats op woensdag 26 juni 2002.

Voor meer informatie, bijvoorbeeld over de onthulling, kunt u bellen met Joeri Kempen, beleids­medewerker kunst en cultuur van stadsdeel De Baarsjes, op werkdagen tussen 10.00 en 17.00 uur op nummer 020-5892.580.

---