Partij van de Arbeid

Den Haag, 12 april 2002



PvdA over plannen NS: veiligheid van de reiziger staat voorop

De PvdA wil de conducteur op de trein houden ten behoeve van service aan en veiligheid van de reizigers.

De PvdA is blij met de voortvarendheid van de NS met betrekking tot de invoer van de tourniquets en de chipkaart. Maar het einddoel van de nieuwe plannen moet zijn dat de dienstverlening en veiligheid van de reiziger verbeteren.

De PvdA ziet grote voordelen in de nieuwe OV-kaart. Voor de reiziger is het praktisch dat één kaart toegang geeft tot zowel de trein als de bus. Verder kunnen door middel van toegangshekjes (tourniquets) op de perrons mensen die daar niet horen (bijvoorbeeld zwartrijders en zakkenrollers) van de perrons en uit de treinen worden geweerd.

Wel vindt de PvdA het van groot belang dat er personeel op de trein blijft. De

kaartcontrole kan dan wel plaatsvinden op het perron, maar voor de sociale veiligheid in de treinen is de aanwezigheid van NS-medewerkers onmisbaar. Kamerlid Jeroen Dijsselbloem zegt hierover: "De functie van de conducteur verschuift dan van controleur naar een meer dienstverlenende, servicegerichte rol".

Volgens de NS wordt de rol van de conducteur overbodig. Met de huidige plannen zullen daardoor de komende acht jaar duizenden conducteursbanen verdwijnen. Dijsselbloem: "Dat is mogelijk, maar daar moeten dan wel duizenden servicebanen voor in de plaats komen".



Partij van de Arbeid