CMG


Persbericht

Onderzoek CMG: procesmanagement sleutelfactor bij realisatie van gemeenschappelijk gebruik overheidsregistraties

Bevindingen gebundeld in 'De productieve harmonie - Lessen in ICT-procesmanagement'

Amstelveen, 12 april 2002 - In opdracht van het programmabureau Stroomlijning Basisgegevens, heeft CMG onderzoek verricht naar de ervaringen met de ontwikkeling en exploitatie van grote gemeenschappelijke registraties, die door meerdere overheidsorganisaties kunnen worden gebruikt. De resultaten van dit onderzoek zijn gebundeld in de publicatie 'De productieve harmonie', geschreven door Victor Bekkers van CMG, en Steven Luitjens en Anneke van den Berg van het programmabureau Stroomlijning Basisgegevens. Een van de belangrijkste conclusies uit het onderzoek is dat adequaat procesmanagement van cruciaal belang is bij het tot stand brengen van dergelijke grote, gemeenschappelijke registraties. Verder geeft 'De productieve harmonie' een reeks praktische tips om het procesmanagement concreet vorm te geven.

Het programmabureau voert het interdepartementale programma Stroomlijning Basisgegevens uit. Dit programma is gestart in 1999 als onderdeel van het Actieprogramma Elektronische Overheid. Dit programma beoogt door een gerichte inzet van ICT een forse impuls te geven aan het verbeteren van de kwaliteit en service (klantgerichtheid), efficiëntie (kostenbesparing) en effectiviteit (doelgroepbereik) van de publieke dienstverlening aan burgers en bedrijfsleven.

Het programma richt zich specifiek op het hergebruik van gegevens in de publieke sector door het creëren van een aantal registraties voor belangrijke, veelgebruikte gegevens. Deze moeten tezamen een solide basis vormen voor de elektronische overheid van morgen en tegelijkertijd toegankelijk zijn voor geïnteresseerde burgers en bedrijven (tenzij dit vanwege privacybescherming onwenselijk of verboden is).

Steven Luitjens, programmamanager van het programmabureau Stroomlijning Basisgegevens: "Het streven is om alle overheidsinstellingen nu een stap verder te brengen in dit proces, gebruikmakend van ervaringen - met name binnen het openbaar bestuur - met de ontwikkeling en exploitatie van dergelijke grote registraties. Het onderzoek van CMG heeft daartoe een aantal zeer nuttige bevindingen opgeleverd, die ons zeker zullen helpen om het programma Stroomlijning Basisgegevens succesvol vorm te geven. Uit reacties op de publicatie blijkt bovendien dat deze bevindingen van toepassing zijn voor alle grote infrastructurele processen, niet alleen bij de overheid maar ook in het bedrijfsleven. De 'lessen in ICT-procesmanagement' zijn dus ook voor bedrijven relevant."

In het kader van het onderzoek - uitgevoerd door prof. dr. Victor Bekkers, verbonden aan de Erasmus Universiteit en als Principal Consultant werkzaam bij CMG - zijn vijf grote registraties bestudeerd: de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA), de Nieuwe Kentekenregistratie, de Emissieregistratie, de Fiscale Inkomensregistratie en de Kredietregistratie. Uit het onderzoek komt naar voren dat de bouw van systemen, waar informatievoorziening over de organisatiegrenzen heen een belangrijke rol speelt, vaak mislukt . Victor Bekkers: "De belangrijkste reden daarvoor is de gebrekkige samenwerking. Het realiseren van dit soort systemen heeft namelijk niet zozeer een projectmatig karakter, maar een procesmatig karakter, waarbij de belangen van de participerende organisaties met elkaar in balans gebracht moeten worden. Dat betekent dat er bijzondere aandacht moet worden besteed aan de wijze waarop de samenwerking tussen de diverse overheidsinstanties moet worden ingericht. Het oplossen van dit vraagstuk behoort dan ook tot de verantwoordelijkheid van het hogere lijnmanagement en stelt andere eisen aan het projectmanagement, dat zich - veel meer dan bij reguliere projecten - moet begeven op het terrein van organisatie en informatie"

'De productieve harmonie', door Victor Bekkers, Steven Luitjens en Anneke van den Berg. ISBN 90-806868-1-6. Verschenen in de reeks 'Handomdraai'-publicaties, uitgebracht door het programmabureau Stroomlijning Basisgegevens. Deze publicaties zijn bedoeld om (tussen)resultaten van het programma bekend te maken en de opgedane ervaringen te bundelen en te ontsluiten.