Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 12/04/2002


---

Onderzoek: media minder in de ban van Fortuyn, PvdA en VVD komen terug

Het vierde rapport Kiezers en media is uit. Tot de verkiezingen volgen communicatiewetenschappers van de VU met marktonderzoekbureau Blauw Research Rotterdam de mediaberichtgeving over politieke partijen en politici. Ook stellen ze vast in hoeverre de partijen en politici vervolgens opvallen bij het publiek, en tegelijk onderzoeken ze de politieke voorkeuren die dat bij Nederlanders tot stand brengt. Elke twee weken publiceren de onderzoekers, onder leiding van hoogleraar Communicatiewetenschap prof. dr. Jan Kleinnijenhuis, hun resultaten.

De afgelopen twee weken is de aandacht voor de Lijst Pim Fortuyn in vijf landelijke dagbladen De Telegraaf, NRC Handelsblad, de Volkskrant, Trouw, Algemeen Dagblad duidelijk verminderd. In de aandacht die de LPF nog krijgt, ligt de nadruk op het falen van de partij. De PvdA en de VVD zijn in termen van media-aandacht weer de grootste partijen geworden (respectievelijk 34 en 21 procent). Het CDA krijgt als grote partij betrekkelijk weinig aandacht (9 procent).

De kiezers registreren de omslag in de media. Lijst Pim Fortuyn valt nog steeds het meest op aan de kiezers (30 procent), maar VVD (11 procent) en PvdA (12 procent) zijn aan een inhaalslag begonnen. Het CDA (4 procent) blijft daarbij duidelijk achter.

Welke partij is u het meest opgevallen in het nieuws van de afgelopen twee weken?

(tussen haakjes staat het gemiddelde rapportcijfer van degenen aan wie de betreffende partij het meest was opvallen voor de indruk die dit opvallende nieuws maakt)

De indruk die kiezers overhouden aan het opvallende nieuws over de VVD en de PvdA wordt ook duidelijk minder negatief (VVD van 4 naar 5, PvdA van 4 naar 6). Daarmee wordt Lijst Pim Fortuyn gepasseerd. Het nieuws over veel andere partijen wordt positiever gewaardeerd, maar valt minder op.

Stemvoorkeur wordt beïnvloed door de indruk die kiezers overhouden aan het nieuws. Uit vragen naar stemvoorkeur blijkt namelijk dat de Lijst Pim Fortuyn in de afgelopen twee weken veel kiezers verloren heeft, terwijl PvdA en VVD nieuwe kiezers winnen. PvdA en VVD trekken relatief veel ´zwevende´ kiezers, die tot op heden geen voorkeur hadden bepaald.

De lijst Pim Fortuyn verliest kiezers aan nagenoeg alle partijen, maar vooral aan de VVD en het CDA. Ruim een derde van de kiezers die afhaakt bij de Lijst Pim Fortuyn zegt echter niet te weten op welke partij men dan wel denkt te gaan stemmen. Nagenoeg alle motieven om weg te lopen bij de Lijst Pim Fortuyn hebben betrekking op negatieve kanten van lijsttrekker Fortuyn. Ze hebben geen betrekking op de aantrekkelijkheid van de partijen die ervan profiteren. Al met al zijn de kiezers nog steeds op drift, zij het minder dan in de voorafgaande weken.

In het onderzoeksrapport komen nog allerlei andere aspecten aan bod, zoals de politieke onderwerpen in het nieuws, het succes van partijen en lijsttrekkers afgaande op het nieuws, de waardering van de kiezers voor de rol van partijen in opvallend nieuws en percentages trouwe en nieuwe kiezers per partij.