Landelijke Studenten Vakbond


PERSMEDEDELING PERSMEDEDELING PERSMEDEDELING PERSMEDEDELING PERSMEDEDELING

Toegang tot onderwijsgebouwen getest

Utrecht, 12 april 2002 - Aanstaande dinsdag, 16 april, testen de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en de stichting Vademecum gezamenlijk de toegankelijkheid van onderwijsgebouwen. Als het 'Toegankelijkheid Test Team' (TTT) trekken zij door het land om met gehandicapte studenten de onderwijsgebouwen te controleren. Aan de Colleges van Besturen van de onderwijsinstellingen wordt een petitie overhandigd om aan te dringen op snelle verbeteringen van de huidige situatie.

In november 2001 verscheen de Quick Scan Toegankelijkheid Onderwijsgebouwen, uitgevoerd door het Landelijk Bureau Toegankelijkheid in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Daaruit kwam naar voren dat geen enkele onderwijsinstelling goed toegankelijk is voor studenten met een functiebeperking. Dit levert grote problemen op bij het volgen van onderwijs voor deze studenten. Na het uitkomen van de Quick Scan is er niets wezenlijks verbeterd.

Daarom worden dinsdag verschillende onderwijsinstellingen getest door de studenten zelf. In een busje trekken zij, voorzien van rolstoel en blindenstok, rond langs verschillende onderwijsinstellingen. De knelpunten op deze onderwijsinstellingen worden gemerkt. Vervolgens wordt een petitie overhandigd aan het College van Bestuur van de geteste onderwijsinstellingen.

In de petitie wordt gevraagd om snelle verbetering van de gesignaleerde knelpunten. De LSVb en Vademecum bieden zich ook aan als ervaringsdeskundigen. "Juist het betrekken van studenten bij het zoeken naar oplossingen is belangrijk om te zorgen dat de oplossingen ook adequaat zijn," aldus Inge de Jong, voorzitter van Vademecum. "Er moet snel iets gebeuren; het is belachelijk als studenten die wel willen geen onderwijs kunnen volgen vanwege hun handicap," vult Sofie Joosse, voorzitter van de LSVb aan.


---