Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Verkeer en Waterstaat
Persbericht ministerraad
12 april 2002

KABINET KIEST VOOR SNELLE AANPAK A12

De grootste knelpunten op de A12 Utrecht - Duitse grens worden versneld aangepakt. Het kabinet heeft besloten om op de trajecten Veenendaal - Ede en Ede - Duitse grens te kiezen voor het uitvoeren van benuttingsalternatieven, zoals spits- of plusstroken. De plusstrook is een smalle derde rijstrook, die alleen in de spits wordt opengesteld, bij de spitsstrook wordt de vluchtstrook in de spits opengesteld als derde strook. De weg krijgt daarmee meer capaciteit. Voor de projecten van Utrecht tot de Duitse grens zou volgens de huidige financieringsprocedure (Meerjarenprogramma infrastructuur, MIT) pas na 2010 geld beschikbaar zijn. Aanpak van de grootste knelpunten kan nu plaatsvinden in 2006. Hiervoor is in het convenant in het kader van het Bereikbaarheidsoffensief Randstand door de minister van Verkeer en Waterstaat 295 euro miljoen beschikbaar gesteld.

Het kabinet laat de optie open of een spits- of een plusstrook wordt uitgevoerd. Hierover wordt uitsluitsel gegeven in het vervolg van de tracéwet-procedure. In beide gevallen zal de strook een langdurige oplossing bieden voor de verkeersproblemen op de A12 en de mogelijkheden openhouden voor de verdere toekomst. In de tracéwetprocedure wordt voor de A12 op het gehele traject Utrecht - Duiste grens de voorkeur gegeven aan benuttingsmaatregelen. Er zijn in totaal zes alternatieven onderzocht voor mogelijke verbeteringen van de A12, zoals benutting in de vorm van een spitsstrook of een verbreding.

De drie projecten op de A12 van Utrecht tot de Duitse grens bevinden zich in de planstudiefase. Deze planstudies richten zich op het gehele traject Utrecht-Duitse grens, opgeknipt in de projecten Utrecht - Veenendaal, Veenendaal - Ede en Ede - Duitse grens. Hieronder vallen ook de toekomstige nieuwe aansluitingen Veenendaal-Oost en knooppunt Maanderbroek (aansluiting doorgetrokken A30 Lunteren-Ede op de A12, gereed 2e helft 2004). Verder komt op het wegvak tussen Maanderbroek en Ede-Wageningen al in 2004 een spits- of plusstrook te liggen.

RVD, 12.04.2002