Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
Persbericht ministerraad
12 april 2002

KABINET VOORSTANDER VAN CO2 EMISSIEHANDEL

Emissiehandel is een haalbaar, wenselijk en efficiënt instrument om de Nederlandse CO2-doelstelling te bereiken. Dit is de reactie van het kabinet op het rapport van de commissie CO2-handel en het advies van de Sociaal-Economische Raad (SER).

Het kabinet zet in op een systeem van emissiehandel in Europees verband en zal onderzoek doen naar de wijze waarop dit in Nederland ingevoerd kan worden. Het kabinet heeft voorkeur voor een gefaseerde aanpak. Het kabinet wil in 2005 een Europees systeem van CO2-emissiehandel laten starten. Dit kan later worden gevolgd met een systeem voor alle broeikasgassen.

De Commissie CO2-handel is in de zomer van 2000 door minister Pronk ingesteld om de haalbaarheid te onderzoeken van CO2-emissiehandel in Nederland. De Commissie kwam in januari met haar resultaten en werd voorgezeten door de heer Vogtländer. In oktober j.l. is de SER gevraagd een vervolgadvies uit te brengen. Beide adviezen spreken een voorkeur uit voor een Europese aanpak.

In december 2001 hebben de Europese ministers van milieu besloten dat er een intra- Europees systeem voor CO2-handel komt. Op voorstel van de Europese Commissie wordt vanaf 2005 een markt gecreëerd waar grote bedrijven uit de industrie- en energiesector binnen de Europese Unie kunnen handelen in CO2-emissies.

Nederland heeft zich via internationale afspraken verplicht tot een emissiereductie van broeikasgassen van 6% in 2010 ten opzichte van 1990.

RVD, 12.04.2002