Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Remkes benoemt extern toezichthouder bij Zwolse wooncorporatie (12-4-2002)


Staatssecretaris Remkes (VROM) heeft vandaag de heer C.Witvliet als extern toezichthouder aangesteld bij de Zwolse wooncorporatie SWZ. De betrokken corporatie heeft naar aanleiding van een ernstige bestuurscrisis sinds medio vorig jaar een interim directie en een geheel nieuwe Raad van Commissarissen. Onderzoek van een extern accountantsbureau heeft ernstige onregelmatigheden aan het licht gebracht. Daarnaast loopt nog een door het Openbaar Ministerie in samenwerking met de opsporingsdienst van VROM uit te voeren strafrechtelijk onderzoek.
De staatssecretaris vindt het een goede zaak dat de corporatie zelf een onderzoek heeft laten instellen en een aantal maatregelen heeft genomen. Toch heeft hij besloten, na overleg met de voorzitter van de Raad van Commissarissen, als begeleidende maatregel een extern toezichthouder aan te stellen om te waarborgen dat de kwaliteit van de interne organisatie op het terrein van administratieve organisatie en interne controle duurzaam is zeker gesteld. De toezichthouder zal zich verder verzekeren van het voortzetten van het goed en volledig functioneren van het interne toezicht en van een goede overgang van het huidige interim-bestuur naar een definitief bestuur.
De heer Witvliet heeft zijn sporen verdiend in diverse managementfuncties in het bedrijfsleven, onder meer bij de Melkunie en bij energiebedrijven. Zijn laatste functie was vice-voorzitter van de Raad van Bestuur van Essent.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=1&goto=7235&site=persbericht )


---