Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Uitvoering van ruimtelijk beleid in landelijk gebied moet anders en beter


12 april 2002 - Overheden moeten bij de uitvoering van hun beleid beter leren omgaan met grondbeleid en ruimtelijke ordening. Niet alleen wat betreft het inzetten van bijvoorbeeld het onteigeningsinstrument voor nieuwe natuurgebieden. Maar ook door anticiperende grondverwerving en het inzetten van voorkeursrecht voor gemeenten in gebieden tussen rode en groene contouren.
Dit was het beeld dat naar voren kwam in een discussie bij de aanbieding van een boekje over een werkfilosofie voor publiek-private samenwerking in het landelijk gebied.

Staatssecretaris Faber legde daarbij een link naar de biodiversiteitsconferentie in Den Haag. Zowel internationaal als nationaal moet de slag van plannen naar uitvoering gemaakt worden. Samenwerking met marktpartijen als middel om beleidsdoelen te realiseren biedt daarbij nieuwe perspectieven.

De werkfilosofie is op 11 april j.l. door Friso de Zeeuw directeur bij Bouwfonds Wonen, aangeboden aan staatssecretaris Faber van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV), aan Pieter van Geel gedeputeerde van Noord-Brabant, aan mevr. Lenie Dwarshuis wethouder van Leidschendam-Voorburg en aan Foppe Kooistra directeur bij Fortis Vastgoed.

Dagvoorzitter Peter Noordanus (voorzitter van de VROM-raad) vroeg hen op de werkfilosofie te reageren met het oog op ambities voor de komende Kabinetsperiode en om aan te geven welke knelpunten en kansen zij in publiek-private samenwerking zien. Hierbij kwamen de grondpolitiek, beperkte overheidsmiddelen uit aardgasbaten (ICES) en de onzekerheden rond aanbestedingsregels en selectie van marktpartijen prominent naar voren. Zowel marktpartijen als overheden zagen een belangrijke rol weggelegd voor de Dienst Landelijke Gebied (DLG) die voor rijk en provincies gronden verwerft en inricht. Ook aan het PPS-bureau Landelijk Gebied van LNV werd een grote rol toegedicht voor zowel kennisvergroting bij overheden over PPS als voor een sterkere inzet van projectleiders.

Bij de discussiemiddag in de Jaarbeurs in Utrecht waren bijna 200 personen aanwezig, keurig voor de helft verdeeld naar overheid en marktpartijen. De middag werd georganiseerd door PPS-bureau landelijk gebied in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting (NIROV).