Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Activering en uitstroom Inkomenswaarborg Handhaving Adequate uitvoering

Steunpunt Suwi Gemeenten

Nieuwe doelgroepen

Sinds 1 januari 2002 is het de taak van gemeenten om zich in te spannen voor de reïntegratie van niet-uitkeringsgerechtigden en Anwers. Deze groepen moeten zich inschrijven bij het CWI als zij voor reïntegratietraject in aanmerking willen komen.

Wie zijn de niet-uitkeringsgerechtigden (NUG-gers)? Zon 130.000 niet-uitkeringsgerechtigden staan ingeschreven als werkzoekende. Gemeenten krijgen concreet met veel minder mensen te maken, omdat deze mensen geen sollicitatieplicht hebben en het bestand waarschijnlijk behoorlijk vervuild is. Wie zijn deze mensen? Meestal gaat het om herintredende vrouwen. Verder is veertig procent allochtoon, dertig procent is ingedeeld in fase 1. Een derde zit in fase 4.

Wie zijn de Anw-gerechtigden?
Er zijn ongeveer 175.000 Anw-gerechtigden, waarvan 65 procent ouder dan 55 jaar. Het overgrote deel is vrouw (82%). Bij het CWI staan ongeveer duizend Anw-gerechtigden ingeschreven als werkzoekende. Kijk voor meer informatie op www.szw.nl.

Aantal NUG-gers per gemeente
In dit bestand staan de aantallen NUG-gers per gemeente vermeld. Er zijn filters ingebouwd in het bestand zodat u per regio kunt selecteren. Gemeentenamen kloppen niet in alle gevallen. Soms is er nog gebruik gemaakt van de oude gemeentenaam. Daar waar er sprake is van grensgebieden tussen regio's, kan het voorkomen dat een gemeente in een andere regio is ingedeeld dan wellicht bedoeld. Het betreft hier de aanmeldingen in 2001. De aantallen zijn een eerste indicatie voor de nieuwe instroom van NUG-gers die gemeenten in 2002 kunnen verwachten. Een ervaringsgegeven is dat 90% van de nieuwe instroom ook daadwerkelijk tot een traject leidt. Vanaf 1 juli 2002 wordt ook het huidige bestand NUG-gers van het CWI aan de gemeenten overgedragen. Ook kunnen gemeenten de komende jaren een extra instroom van NUG-gers verwachten naar aanleiding van de campagne van het ministerie van SZW om de arbeidsparticipatie van herintreders te bevorderen.

Overdracht van CWI naar gemeenten

Spoor 1: trajecten die in 2001 zijn gestart door het CWI en in 2002 doorlopen. De verantwoordelijkheid voor deze trajecten blijft tot eind 2002 bij het CWI.

Spoor 2: instroom vanaf 1 januari 2002. U moet belangstellenden binnen twaalf maanden een aanbod doen. U hoeft voor deze cliënten alleen geen uitkering te regelen. Verder is de werkwijze hetzelfde als voor iemand met een bijstandsuitkering.

Spoor 3: de niet-uitkeringsgerechtigden en Anw-gerechtigden. Het bestand wordt eerst opgeschoond door het CWI. Daarna zal duidelijk zijn wie interesse heeft in een traject. Het CWI draagt het opgeschoonde bestand op 1 juli 2002 over aan gemeenten.

Let op: voorlopig gaat de overdracht van gegevens van CWI naar gemeente nog op papier.

Financiering
Voor 2002 is 96.655 miljoen euro beschikbaar voor de reïntegratie van niet-uitkeringsgerechtigden en Anwers. Hiervan is negentig procent beschikbaar voor de reïntegratie en tien procent voor de uitvoeringskosten. Deze middelen worden geoormerkt toegevoegd aan het scholings- en activeringsbudget van de Wiw.

Wat doet het Steunpunt voor u?

een handreiking (oktober 2001) over de doelgroep, de taak van de gemeenten, regelgeving, budgetten

inventariseren best practices en ideeën (oplevering 1 juli 2002) d.d. 8 april 2002
___________ zoek

zoek Home Links Sitemap E-mail
actueel

voorlichting gemeenten