---

Ministerie van Defensie



---

Militaire musea doen mee met nationaal museumweekeinde

12-04-2002

Ook de militaire musea doen mee met het museumweekeinde op 13 en 14 april. De zes musea liggen over het hele land verspreid zodat er altijd wel één in de buurt is. De openingstijden van de deelnemende musea zijn in een aantal gevallen in verband met het museumweekeinde verruimd.

Militaire Luchtvaartmuseum Soesterberg
Men kan de de sfeer proeven uit de tijd dat het 322 Dutch Spitfire Squadron vanaf vliegvelden in Engeland opereerde ten tijde van WOII. In de filmzaal worden historische films gedraaid over de militaire luchtvaart. Flightsimulatoren weekeind: vanuit hun virtuele cockpits nemen ´vliegers´ u mee en laten zien wat mogelijk is met flight-sim-programma´s op de PC.

Legermuseum Delft
Het motto van het museum weekeind is: De kunst van het genieten. Groot en klein kan het soldatenleven in de Napoleontische tijd meebeleven. Kinderen maken een sjako en marcheren mee met de Napoleontische soldaten.

Marinemuseum Den Helder
Er wordt aandacht besteed aan het ´Kopstukken´-project waarin voor het Marinemuseum het ramschip Schorpioen en een antiek bureau met voorstellingen van de zeeslag bij de Doggersbank (1781) centraal staan. Voorts geven oud-Marva´s in het museumweekeinde rondleidingen op de Schorpioen, het schip waar ze tussen 1951 en 1971 leefden en werkten en dat tegenwoordig dienst doet als museumschip.

Marechausseemuseum te Buren
Met ingang van 13 april 2002 zal een tentoonstelling rond het Nederlands Forensische Instituut worden geopend. In het weekend van 13 en 14 april zal er een bijzonder element aan toegevoegd worden. Tijdens de tentoonstelling Opsporing Bezocht kan men tijdens een bezoek aan dit museum sporen zoeken en onderzoeken.

Mariniersmuseum te Rotterdam
In het museum een uitgebreide tentoonstelling over de geschiedenis van het Korps Mariniers tot de dag van vandaag. Voor de deur van het museum liggen de ´Houtepen´ en een LCA, een landingsvaartuig van het Korps Mariniers. De Houtepen, een historische mijnenveger is te bezichtigen.

Museum Bronbeek te Arnhem
Museum Bronbeek verzorgt in 2002 geen tijdelijke exposities. Nou ja, behalve eentje dan. En dat belooft iets heel bijzonders te worden! In 2002 is het ruim 400 jaar geleden dat de VOC werd opgericht: de Verenigde Oostindische Compagnie. De geschiedenis van dit unieke handelsbedrijf staat centraal in de educatieve expositie.

Op de pagina aanvullende informatie kunt u handige tips en aanwijzingen lezen.