Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Verkeer en Waterstaat Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
Persbericht ministerraad
12 april 2002

KABINET MAAKT GELD VRIJ VOOR EXTRA BAGGERWERK

Het kabinet zal 150 miljoen euro extra inzetten voor het inlopen van achterstallig baggerwerk. Dat is nodig omdat Nederland grotere achterstanden blijkt te hebben dan eerder werd aangenomen. Het kabinet reageert hiermee op het advies Tienjarenscenario Waterbodems, dat eind februari is gepresenteerd.

Het kabinet wil dat er op korte termijn een samenhangende en kosteneffectieve aanpak komt van het baggerprobleem en vindt het noodzakelijk dat er een blijvende bestuurlijke samenwerking komt tussen de betrokken partijen. De Tweede Kamer zal over de voortgang periodiek worden gerapporteerd. Aan het bestuurlijk overleg is gevraagd voorstellen te doen voor een landsdekkend programma en een werkstructuur.

Het kabinet vindt verder dat serieus moet worden doorgewerkt aan optimale benutting van depot- en verwerkingscapaciteit en het hergebruik van baggerspecie als bodem. Omdat het tekort aan bestemmingen voor verontreinigde baggerspecie inmiddels door gerealiseerde en voorgenomen faciliteiten voor verwerking en opslag minder nijpend is, wil het kabinet dat het baggeren nu krachtdadig ter hand wordt genomen.

Vooruitlopend op nadere besluitvorming over structurele middelen in een volgend kabinet, heeft het huidige kabinet daarom besloten 150 miljoen euro impulsgelden beschikbaar te stellen om in de komende jaren te beginnen met het inlopen van de achterstanden. Het gaat daarbij voor een belangrijk deel om cofinanciering met gemeenten en waterschappen voor achterstanden in bebouwd gebied, maar daarnaast wordt ook een krachtige impuls gegeven aan milieusaneringen in kleine wateren en in rijkswateren zoals de delta van Rijn en Maas.

Het Bestuurlijk Overleg Tienjarenscenario Waterbodems heeft op verzoek van staatssecretaris De Vries van Verkeer en Waterstaat en onder leiding van gedeputeerde Verheijen (Noord-Brabant) in kaart gebracht wat er ten behoeve van waterhuishouding, scheepvaart en milieu gebaggerd moet worden. Uit dit advies blijkt dat Nederland forse achterstanden heeft, onder meer doordat jaarlijks minder wordt gebaggerd dan er aan sediment wordt aangevoerd. Volgens het advies heeft Nederland 25 jaar nodig om deze achterstand op een verantwoorde manier in te lopen.

Het advies voorziet een structurele verhoging van de budgetten voor baggerwerkzaamheden bij gemeenten, waterschappen, provincies en bij het rijk. Gemeenten zouden zelfs rekening moeten houden met een verdriedubbeling. Hiervoor zal op korte termijn een gezamenlijk financieel- economisch onderzoek worden gestart naar de baten van het versneld uitbaggeren van Nederlandse wateren.

RVD, 12.04.2002