Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie

Persbericht ministerraad
12 april 2002

INTENSIVERING BESTRIJDING FRAUDE EN FINANCIEEL-ECONOMISCHE CRIMINALITEIT WERPT VRUCHTEN AF

De ministerraad heeft ingestemd met de notitie `Bestrijding fraude en financieel-economische criminaliteit 2002- 2006'. Uit de notitie blijkt onder meer dat het programma dat het kabinet in de periode 1998-2002 heeft uitgevoerd om de bestrijding van fraude en financieel-economische criminaliteit te intensiveren vruchten heeft afgeworpen. Niet alleen in termen van financiële opbrengsten voor de Rijksbegroting maar ook door de bijdrage die fraudebestrijding levert aan een meer integere samenleving. Risico's in diverse sectoren en branches zijn beter in beeld gebracht.

Voor de versterking van de bestrijding van fiscale fraude is de capaciteit voor de handhaving uitgebreid. Ook in de socialezekerheidssector zijn belangrijke resultaten geboekt op het gebied van kwaliteitsverbetering van fraudebestrijding, het verbeteren van de geautomatiseerde gegevensuitwisseling, versterking van de samenwerking tussen diverse betrokken diensten (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst, Openbaar Ministerie, Economische Controledienst) door gezamenlijke aanpak van fraudezaken en bij de bestrijding van internationale fraude.

Daarnaast is geïnvesteerd in de opsporing en vervolging van zogenaamde `horizontale fraude', de fraude waarvan de private sector (bedrijfsleven, de financiële sector, banken en verzekeraars) het slachtoffer worden. Tevens zijn nieuwe samenwerkingsverbanden tot stand gekomen van politie en Openbaar Ministerie, is veel gedaan aan expertise-ontwikkeling en aan het opzetten en uitbouwen van de publiek-private samenwerking op dit terrein. De beoogde taakstelling voor het aantal strafrechtelijk in behandeling te nemen zaken is gerealiseerd. In 2001 zijn 26 zware en 58 middelzware zaken door het OM in gang gezet.

In de nieuwe notitie bepleit het kabinet niet alleen dat het huidige beleid met kracht wordt voortgezet, maar ook op onderdelen wordt aangescherpt. Hierbij kan worden gedacht aan maatregelen om misbruik van en fraude met overheidsgelden (uitkeringen en subsidies) tegen te gaan en maatregelen gericht op een verdere uitbouw van de aanpak van horizontale fraude. Tevens worden een aantal nieuwe speerpunten aangegeven, zoals identiteitsfraude, corruptie en fraude waarmee de voedselveiligheid en een gezonde leefomgeving wordt bedreigt. De notitie is een advies aan het volgende kabinet en kan bij de onderhandelingen voor het volgende regeerakkoord worden betrokken.

RVD, 12.04.2002