Gemeente Breda

12-04-2002

Avi-slakken op deel van tracé A16 bij Breda worden verwijderd Wethouder Breda tevreden na gesprek met ministers

De avi-bodemas die gebruikt is op een klein deel van het A16 tracé bij Breda moet worden verwijderd omdat het te dicht bij het grondwater ligt. Het gaat om een klein deel van het aangelegde tracé, van zo'n 150 meter lengte. Hierover is vandaag gesproken tussen wethouder De Werd van Breda en de ministers Netelenbos en Pronk . De gemeente Breda zal als bevoegd gezag Bouwstoffenbesluit de Projectorganisatie HSL aanschrijven en opleggen de slakken weg te halen. De minister respecteert de handelwijze van de gemeente Breda.

Een rapport van TNO wees in februari van dit jaar uit dat de avi-bodemas op de betreffende plek niet voldeed aan de bepalingen uit het bouwstoffenbesluit omdat het te dicht bij het grondwater lag. Dit zou in de toekomst milieuproblemen met het grondwater kunnen veroorzaken.
TNO adviseerde toen de avi-bodemas te verwijderen, en een extra laag zand van 60 cm aan te brengen.

De HSL projectorganisatie heeft vervolgens een paar weken tijd gevraagd om te onderzoeken of een alternatieve methode mogelijk was die net zo effectief zou zijn als het verwijderen van de bodemas. De gemeente Breda stemde hiermee in op voorwaarde dat het alternatief tenminste gelijkwaardig zou zijn aan het voorstel van TNO en ook getoetst en beoordeeld zou worden door TNO.
Half maart heeft de aannemer van de HSL-projectorganisatie een alternatieve oplossing voorgesteld. Het betrof een combinatie van technische maatregelen om de grondwaterstanden kunstmatig te verlagen.

TNO heeft daarop een contra-expertise verricht en op 9 april rapport uitgebracht. De conclusie van TNO is dat het alternatief niet gelijkwaardig is aan de aanbevolen verhoging van de basis van de avi-bodemas met 60 cm. "Het is kwetsbaarder, moeilijker te bewaken, onderhoudsgevoeliger en minder duurzaam", aldus het rapport.

Vandaag, 12 april, heeft een gesprek plaatsgehad tussen de minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat, minister Pronk van VROM, wethouder De Werd van Breda en een vertegenwoordiger van de VROM inspectie Regio Zuid. Hierin is de negatieve conclusie van TNO over het alternatieve voorstel besproken en aanvaard.

Breda, 12 april 2002