Gemeente Noordwijk

P E R S B E R I C H T

NOORDWIJK KRIJGT EEN JEUGDRAAD
Burgemeester en Wethouders van Noordwijk zijn van plan om in samenwerking met het Jeugd- en Jongerenwerk Noordwijk een lokale Jeugdraad in te stellen. De Jeugdraad zal bestaan uit jongeren tussen de 10 en 19 jaar en gaat vermoedelijk in september van start. Het nieuwe adviesorgaan moet de gemeente gaan adviseren over alle zaken waarmee jongeren binnen de gemeente te maken hebben. De Jeugdraad adviseert op verzoek van het gemeentebestuur, maar kan ook op eigen initiatief aan de bel trekken.
De jongeren worden geworven via scholen, organisaties, verenigingen en het Jeugd- en Jongerenwerk Noordwijk. Deze organisatie zal de Jeugdraad op poten zetten en ondersteunen.

Het plan om een jeugdraad in te stellen is een uitvloeisel van het jeugdbeleid dat de gemeenteraad vorig jaar vaststelde. Het betrekken van kinderen en jongeren bij overheidsbeleid dat op hen gericht is, is de afgelopen jaren overigens in heel Nederland een belangrijk uitgangspunt geworden. Het mes snijdt dan ook aan twee kanten: enerzijds vergroot jeugdparticipatie het draagvlak voor beleid, anderzijds draagt zij bij aan de ontwikkeling van jongeren tot verantwoordelijke en zelfstandige mensen. Ook de wisselwerking tussen zorgvuldige, en daardoor soms als langzaam ervaren bestuurlijke molens en jongeren die vaak snelle resultaten willen zien, kan verfrissend en verhelderend werken.

---

Noordwijk, 12 april 2002
AJZ/Communicatie, tel. 071-3660451;
Informatie: Coördinator Jeugd en Jongerenwerk Noordwijk, Anja Muller, 06-50424518