TNO Arbeid


Persbericht 16 april 2002

Dit is een gezamenlijk persbericht van TNO en VU medisch centrum van de Vrije Universiteit.

Body@Work, Onderzoekscentrum voor Bewegen, Arbeid en Gezondheid TNO-VU

Meer preventie noodzakelijk om volksgezondheid te verbeteren en WAO instroom te verminderen

De Vrije Universiteit medisch centrum en TNO zijn van mening dat meer kennis over de preventie van arbeidsgerelateerde aandoeningen noodzakelijk is voor het verminderen van de WAO-instroom. Het VU medisch centrum en TNO hebben daarom vandaag, 16 april 2002, het onderzoekscentrum Body@Work opgericht, dat zich richt op Bewegen en gezondheid en Klachten aan het bewegingsapparaat. Dit onderzoekscentrum voor Bewegen, Arbeid en Gezondheid zal de resultaten van het onderzoek ter beschikking stellen aan andere wetenschappers, maar ook aan beleidsmakers en beslissingnemers binnen de overheid en het bedrijfsleven.

Twee onderzoekslijnen
Klachten aan het bewegingsapparaat zijn verantwoordelijk voor éénderde van het totaal aantal mensen in de WAO. De Nederlandse bevolking wordt steeds dikker: een probleem dat niet alleen veroorzaakt wordt door slecht of veel eten, maar vooral ook door een gebrek aan beweging. Body@Work kent daarom twee belangrijke onderzoekslijnen:
* Klachten aan het bewegingsapparaat waarin kennis wordt vergaard over het ontstaan van RSI en rugklachten. In dit eerste onderzoeksterrein is ook aandacht voor de effectiviteit van bestaande preventieve maatregelen en regelingen om reïntegratie in het arbeidsproces te bevorderen

* De tweede onderzoekslijn, Bewegen en gezondheid, beoogt kennis te verzamelen over mogelijkheden om mensen meer te laten bewegen

Het VU medisch centrum en TNO zullen jaarlijks ruim 700.000 euro investeren in Body@Work, Onderzoekscentrum Bewegen, Arbeid en Gezondheid TNO-VU. Body@Work wordt ondergebracht bij het Instituut voor Extramuraal Geneeskundig Onderzoek (EMGO Instituut) van het VU medisch centrum.