ChristenUnie


Kok toont nog één keer staatsmanschap Dinsdag 16 April 2002 - 19:09

De ChristenUnie respecteert het besluit van minister-president Kok en zijn kabinet om af te treden. "De ChristenUnie heeft de minister-president vorige week gevraagd om nog één keer zijn staatsmanschap te tonen. Dat heeft hij nu gedaan en dat verdient respect. De minister-president heeft de verantwoordelijkheid voor het drama van Srebrenica op een waardige manier naar zich toegetrokken", aldus Kars Veling. De ChristenUnie vraagt wel inzage in de stappen waarlangs de minister-president tot zijn besluit is gekomen en wil ook weten welke rol het eigenzinnige optreden van minister Pronk daarbij heeft gespeeld.

De consequentie van het aftreden van Paars II is dat er nu in deze kabinetsperiode geen volwaardig parlementair debat over de inhoud van het NIOD-rapport komt. Kars Veling: "Dat betreuren wij, want dit traumatische hoofdstuk uit onze politieke en militaire geschiedenis verdiende een waardige afsluiting".

De ChristenUnie heeft geen goed woord over voor het eigenzinnige optreden van minister Pronk: "Het is ongepast dat hij met zijn solistische actie de indruk wekte dat hij de enige minister is met een geweten". De tweede ronde van het kabinetsberaad over het NIOD-rapport stond oorspronkelijk voor vrijdag gepland, maar het optreden van Pronk veroorzaakte een politieke puinhoop en maakte eerder beraad noodzakelijk. Het oordeel van de ChristenUnie is scherp: "Minister Pronk mag geen deel meer uitmaken van een demissionair kabinet en moet onmiddellijk het veld ruimen".

---