Erasmus Universiteit Rotterdam

Platform 17

Het Srebrenica Syndroom

Schuld & Boete
Debat op
dinsdag 16 april 2002

Zaal 17-2, Woudestein, 16:00-17:00 uur / Toegang
gratis

Na afloop borrelen in de Faculty club
Juli 1995: angstige generaals en hun lichtbewapende

blauwhelmen zien toe hoe meer dan zevenduizend moslimmannen in hun eigen safe
area worden vermoord. Hoe is het mogelijk dat de Bosnische Serviërs, met wie kort geleden nog vrolijk het glas werd geheven, tot zo'n slachting in staat zijn en - nog verbijsterender - ongehinderd hun gang kunnen gaan? Het langverwachte rapport
van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie is nu eindelijk gepubliceerd. Politici die zich zeven jaar lang op de vlakte hielden met de gevleugelde woorden 'eerst het NIOD-rapport, dan pas oordelen', kunnen nu niet langer om de schuldvraag heen. Wie draagt de meeste verantwoordelijkheid? Is het Dutchbat, die door een Franse parlementaire commissie gebrek aan moed en vechtlust wordt verweten? Is het de VN, die al in maart 1995 aanwijzingen had voor de Servische aanvalsplannen maar geen adequate middelen ter beschikking stelde? Is het de internationale bureaucratie en ondoorzichtige bevelstructuur? Of is het de Nederlandse volksaard van eindeloos over-leggen zonder partij te willen en kunnen kiezen (generaal Karremans: 'er zijn geen good guys of bad guys')? Minister Pronk was de enige die al vóór publicatie van het rapport het antwoord wist: de politiek heeft gefaald... Wie schuld heeft moet boeten, maar hoe?
Studenten, medewerkers en belangstellenden worden
uitgenodigd aan het debat deel te nemen. De aftrap wordt gegeven door het Platform 17-panel bestaande uit: prof.dr. Godfried Engbersen (fsw), dr. Gijs van Oenen (fwb) en Arnoud Strijbis (student Bestuurskunde) onder leiding van prof.dr. Arjo Klamer (fhkw).
Na afloop borrelen en napraten in de Faculty
Club