Korps: Friesland, plaats: Friesland 16-04-2002
Politieberichten van 15/4 (13.00 uur) t/m 16/4 (07.00 uur)

Leeuwarden: winkeldief ontsnapt
Maandag omstreeks 12.55 uur ging het alarm af in een winkel aan de Elzenstraat. Hierop wilde het personeel een man aanspreken, maar die ging er vandoor. Tijdens de achtervolging gooide de verdachte vijf stanleymessen en drie zaagbladen met een waarde van 125 euro weg. De verdachte kon niet worden aangehouden. Aangifte is gedaan door een 49-jarige inwoner van Steggerda.

Drachten: diefstal videocamera
Zaterdag tussen 21.00 en 22.00 is een videocamera gestolen uit de sporthal aan de Sportlaan in Drachten. De camera heeft enige tijd onbeheerd op een tafel in de kantine gestaan. De schade bedraagt circa 650 euro. Aangifte is gedaan door een 34-jarige inwoner van Drachten.

Boornbergum: project veilig en leefbaar bos
Woensdag 17 april omstreeks 12.30 uur zullen de burgemeesters Van der Zaag (Smallingerland) en Heldoorn (Opsterland) het startsein geven van het project Veilig en leefbaar bos. De start vindt plaats bij het tunneltje onder de Rijksweg A7, genaamd It Meer, te Boornbergum. De beide burgemeesters zullen dan onder begeleiding van een jachtopzichter hun surveillanceronde doen. (misschien leuk voor een foto) Het project is gestart in 2000 en zou eigenlijk in 2001 weer gaan draaien, doch door de uitbraak van mond- en klauwzeer is hier toen van afgezien.

Door de jachtopzichter, de heer Gauke Dam, die toezicht houdt in het bosgebied gelegen tussen Beetsterzwaag, Kortehemmen en Boornbergum werd geconstateerd dat de navolgende overtredingen aldaar regelmatig voorkwamen:


- loslopende honden - wandelen buiten de paden - ruiters buiten de ruiterpaden - mountainbikers buiten de paden - het meenemen van beschermde bloemen en planten - het aanwezig zijn na zonsondergang

De overtredingen vinden vooral plaats in het weekend, doch ook op door de weekse dagen werden deze overtredingen wel gepleegd. Er zal zowel waarschuwend als verbaliserend worden opgetreden. Bij alle toegangspaden en/of wegen zijn borden geplaatst, waar de bovenstaande overtredingen zijn vermeld.

In de periode van 15 april tot 3 juni zal hier projectmatig aandacht aangeschonken worden. Nagenoeg elke dag zal een koppel, bestaande uit een jachtopzichter en een politieman in de bossen aanwezig zijn. Er is voor deze periode gekozen, daar de aanwezige dieren dan jongen hebben c.q. krijgen. In het kader van de Flora en Faunawet is het verboden dieren en vogels onnodig te verontrusten dan wel hun nesten te verstoren of te vernietigen. In deze periode is rust voor de dieren juist heel erg belangrijk.

Door het bureau milieu van de politie Friesland is een foldertje ontwikkeld, dat aan de bezoekers dan wel overtreders, die in de bossen worden aangetroffen, zal worden uitgereikt.

Breezanddijk: aanrijding
Maandag omstreeks 13.00 uur reed een 43-jarige inwoner van Borger met zijn vrachtwagen over de Rijksweg A7 (Afsluitdijk) Op de vrachtwagen was een dwangpijl aangebracht en de bestuurder had zijn verlichting ontstoken. De bestuurder reed daar ter bescherming van een voor hem rijdende veegwagen, die op de rijksweg wegwerkzaamheden uitvoerde. Een achteropkomende vrachtwagencombinatie, bestuurd door een 50-jarige inwoner van Heinenoord, had dit te laat in de gaten. Hij reed achter op de langzaam rijdende vrachtwagen. De vrachtwagencombinatie liep aanzienlijke schade op en moest worden weggesleept. Er vielen geen gewonden. Het verkeer werd gedurende de takelwerkzaamheden over één rijstrook geleid en dit had filevorming tot gevolg.

Franeker: winkeldiefstal
Maandag omstreeks 16.35 uur werd bij een winkel aan de Voorstraat een winkeldiefstal gepleegd. Een 28-jarige inwoner van Franeker nam uit de winkel een kledingroller, waarde 1.79 mee. Hij verliet daarop de winkel zonder te betalen. Door het personeel werd de verdachte buiten de winkel aangesproken, doch de verdachte ging er vandoor. Hij werd achtervolgd door het personeel en op de Heerengracht kon de verdachte door het personeel worden aangehouden, die de man daarna overdroegen aan de politie. Een 42-jarige inwoner van Franeker deed aangifte. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd hij weer in vrijheid gesteld.

Franeker: auto te water
Maandag omstreeks 16.40 uur kwam er een melding dat op het Westerbolwerk een auto in het water lag. Een 59-jarige inwoner van Franeker zette de auto voor zijn garage neer en stapte uit om de garagedeur te openen. Op dat moment reed de auto langzaam achteruit en kwam in de gracht voor zijn woning tot stilstand. Een bergingsbedrijf heeft de auto uit het water gehaald.

Leeuwarden: inbraak auto
Maandag tussen 13.00 en 15.00 uur werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond in de Doelestraat. De rechter achterportierruit werd ingeslagen. Uit de auto werd een radio/cd-speler weggenomen. De eigenaar, een 30-jarige inwoner van Groningen, heeft aangifte gedaan.

Drachten: aanrijding met paard
Maandag omstreeks 15.10 uur vond op Het Zuid een aanrijding plaats tussen een personenauto en een paard. De personenauto werd bestuurd door een 45-jarige inwoner van Terwispel. Het paard, eigendom van een 23-jarige inwoonster van Nij Beets, was ontsnapt uit zijn box aan het Zuid, daar het hek van de box vermoedelijk niet goed was afgesloten. Het paard liep plotseling de weg op en werd aldaar aangereden. Het paard liep een gebroken been op en werd door een dierenarts uit zijn lijden verlost. De auto werd totaal vernield. De bestuurder bleef ongedeerd.

Drachten: inbraak auto
Van zaterdag op zondag werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Oudeweg. De linker achterportierruit werd ingeslagen. Uit de auto werden een carkit, een organizer, een sleutelbos, een radardetector, een radio/cd-speler en 8 cds weggenomen. De eigenaar, een 41-jarige inwoner van Twijzel, heeft aangifte gedaan.

Heeg: lastige buren
Maandag omstreeks 20.50 uur kwam er een melding binnen dat op de Reidfinne een man brandende lucifers bij zijn buren door de brievenbus zou gooien. Toen een patrouille onderweg was, kwam er weer een melding binnen dat de buurman nu met een mes voor de deur zou staan. De verdachte, een 49-jarige inwoner van Heeg, werd toen de patrouille ter plaatse was, in zijn woning aangetroffen. De man hield zich slapende, doch dit kon niet voorkomen dat hij werd aangehouden. Ook zijn echtgenote, 44 jaar, die medeplichtig was, werd aangehouden. In de tuin werd een stiletto aangetroffen, die in beslag werd genomen. Beide verdachten werden overgebracht naar het bureau en zijn ingesloten. De beide verdachten verkeerden in psychische nood en zijn door een arts onderzocht.

Joure: mishandeling
Maandag omstreeks 20.35 uur kwam er een melding binnen dat in een auto, die geparkeerd stond bij een benzinestation aan de Rijksweg A7, een vrouw zou worden mishandeld. Ter plaatse de auto aangetroffen. Bij het zien van de politie kwam de vrouw, een 23-jarige inwoonster van Sneek, uit de auto en liep op de politie toe. Zij was door de bestuurder, een 21-jarige inwoner van Utrecht, geslagen en bedreigd. De man en vrouw zijn bekenden van elkaar. In het verleden hebben zij vaker ruzie gehad en ook dit keer was het weer geëscaleerd. De vrouw had verwondingen aan haar gelaat en werd voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Na behandeling kon zij naar huis. Zij moest in de loop van vandaag terugkomen bij de kaakchirurg. De vrouw heeft aangifte gedaan. De bestuurder sprong uit de auto en zette het op een lopend. Hij rende de rijksweg over en via een sloot probeerde hij zich te verschuilen in de bosjes. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. De verdachte werd ingesloten.

Sneek: inbraak auto
Maandag tussen 14.00 en 15.00 uur werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Kruizebroederstraat. De linker achterportierruit werd ingeslagen. Uit de auto werd een samsonite koffer met daarin diverse goederen (o.a. laptop, digitale camera, gsm, horloge en cds) weggenomen. De totaal waarde van het ontvreemde bedroeg + de schade bedroeg ongeveer 3000,- De eigenaar, een 38-jarige inwoner van Sneek, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: inbraak woning
Maandag tussen 19.00 en 22.15 uur werd ingebroken in een woning aan de Beatrixstraat. De thermopane ruit van een schuifpui werd vernield. Uit de woning werd een stereo-installatie weggenomen. Deze installatie werd iets verderop teruggevonden. Toen de bewoonster, een 52-jarige vrouw, thuiskwam, zag zij een negroïde man, ongeveer 30 jaar, lengte
1.70 meter, donker gekleed in de buurt van de schuifpui. De vrouw begon te schreeuwen, waarop de man wegliep. Een onderzoek in de omgeving leverde geen resultaat op.

Drachten: onder invloed
Dinsdag omstreeks 00.30 uur werd op de Noorderdwarsvaart een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 46-jarige inwoner van Drachten, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 455 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 4 uren.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272